Havbruksgiganten NTS skriver i en børsmelding onsdag kveld at styreleder Roger Granheim, samt administrerende direktør Harry Bøe er ferdige i sine stillinger.

«Styreleder, Roger Granheim, har meddelt at han dessverre må fratre vervet av kapasitetsmessig årsaker i forhold til sin ordinære arbeidssituasjon», heter det i meldingen fra selskapet.

Samtidig er det klart at Bøe har sagt opp sin stilling med en oppsigelsestid på seks måneder. Dermed er han ferdig som toppsjef på slutten av året.

Styrets nestleder Nils Martin Williksen tar over som styreleder med umiddelbar virkning, opplyses det.

«Ren tilfeldighet»

DN har vært i kontakt med Bøe og stilt spørsmål om hva som er grunnen til at han går av som administrerende direktør. Han henviser til styreleder Williksen.

– At de to meldingene kom samtidig er en ren tilfeldighet. Noen andre begrunnelser har ikke jeg fått, sier Williksen.

– Hva er grunnen til at administrerende direktør Harry Bøe har sagt opp?

– Jeg har ikke fått noen grunn, sier Williksen.

Han opplyser videre at det ikke er diskutert hvem som skal ta over som administrerende direktør.

Helge Gåsø, største eier i NTS, sier også det var tilfeldig at endringene i styret og ledelsen i selskapet kom på samme dag. Han har siden fusjonen av NTS og Frøygruppen tidligere i år vært største eier i NTS med nær 40 prosent av aksjene.

– Per i dag jobber vi med å finne en ny leder når oppsigelsestiden er ferdig, sier han til DN.

– Er du en av kandidatene til å ta over?

– Nei, det tror jeg ikke jeg er.

Den fratrådte styrelederen Roger Granheim henviser også til Williksen for kommentarer.

Roger Granheim.
Roger Granheim. (Foto: Terje Bendiksby / NTB Scanpix)

Granheim er konsernsjef i transportgiganten Torghatten.

– Er opptatt her. Meldingen håndteres av Williksen, og jeg har uansett ingen kommentar utover det som står, skriver han i en tekstmelding til DN.

Ble enige om fusjon

Tidlig i desember i fjor ble det klart at to av Trøndelags mest kjente havbruksprofiler skulle gå sammen da Frøy-Gruppen til Helge Gåsø skulle slås sammen med NTS.

Transaksjonen prissatte verdien av Frøygruppen til 2,9 milliarder kroner. Frøygruppen fikk 46 millioner aksjer i Nor Salmon til en aksjekurs på 62,50 kroner. NTS overtok Gåsøs aksjepost i Norway Royal Salmon (NRS) og ble største eier med 16 prosent av aksjene.

Fusjonen ble gjennomført i første kvartal i år, og gjorde NTS til en større aktør med store eierposter både i brønnbåter og lakseoppdrett i Norge og på Island.

Trønderne Bøe, Gåsø og Granheim har kjent hverandre lenge, og selskapene deres har hatt «god kontakt over flere år», uttalte Granheim til DN i fjor.

NTS omsatte for 1,6 milliarder kroner i 2019, opp fra 1,5 milliarder året før. Driftsresultatet endte på 400,9 millioner kroner, mot 570,7 millioner i 2018. Selskapet fikk et overskudd før skatt på 365,6 millioner kroner, ned fra 535 millioner kroner året før.

Etter fusjonen fikk selskapet 800 ansatte langs hele kysten og andeler i oppdrettsselskaper med en tillatt produksjon på 66.000 tonn laks.

Selskapet er notert på Oslo Børs, og har en markedsverdi på 8,5 milliarder kroner. Onsdag stengte aksjen ned 1,39 prosent, til kurs 71 kroner. Hittil i år er aksjen opp 20,1 prosent.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.