–Dette er bare fantastisk artig, altså. Champagnen er sprettet både her i Stokmarknes og hos våre samarbeidspartnere, sier Inge Berg kort tid etter at fiskeriminister Per Sandberg (Frp) har vært innom bedriften med nyheten om at Nordlaks likevel får nok utviklingskonsesjoner til å realisere drømmen om oppdrett til havs.

Bygger to av tre

Nordlaks søkte opprinnelig om 39 slike utviklingskonsesjoner, men fikk bare ti. Det mente Inge Berg var for lite til å realisere prosjektet med tre store 400 meter lange havfarmer. Han mente han trengte 13 konsesjoner til hver av farmene og antydet i DN i mai i år at storsatsingen til fem milliarder kroner kunne bli flagget ut dersom beslutningen ikke ble endret. " Konsekvensen dersom næringen ikke får investere i Norge, er at man risikerer at investeringene flyttes utenlands. Det er ikke aktuelt for Nordlaks akkurat nå, men det kan bli konsekvensen på sikt dersom vi ikke får lov å investere i Norge», sa Berg.

Nordlaks vil nå realisere byggingen av to slike havfarmer til rundt 2,5 milliard kroner etter å ha fått 11 ekstra oppdrettskonsesjoner.
Nordlaks vil nå realisere byggingen av to slike havfarmer til rundt 2,5 milliard kroner etter å ha fått 11 ekstra oppdrettskonsesjoner. (Foto: Illustrasjon: Nordlaks)

Var ingen trussel

Nå toner Inge Berg ned trusselen om utflagging.

–Nei, nei, vi har aldri sagt at vi ville flytte ut storsatsingen. Vi vil jo investere her. Og med de nødvendige tre ekstra konsesjonene til den første havfarmen og åtte konsesjoner til havfarm nummer to, er det klart for investeringer på rundt 2,5 milliarder kroner. Det er et kjempeløft og litt galskap, men vi har virkelig tro på dette konseptet. det har vært en ekstremt komplisert sak å få gjennom politisk, men her har ministeren virkelig vist handlekraft, sier Berg.

Og fiskeriminister Per Sandberg avviser bestemt at antydningene om utflagging bidro til at han omgjorde Fiskeridirektoratets beslutning.

–Det han har sagt om utflagging, tolker jeg mest av alt som Inge Bergs uttrykk for en nordnorsk utålmodighet, sier Sandberg som synes Nordlaks gigantprosjekt er utrolig spennende.

–Det treffer jo midt i målsetningen om utviklingen av ny teknologi som løser arealutfordringer ved å trekke offshore samt målet om vekst i havbruksnæringen. Og det som kommer her er veldig stort med kjempeinvesteringer og betydelig risiko. Derfor besluttet jeg at Nordlaks skulle få delvis medhold slik at selskapet får den nødvendige risikoavlastningen som skal til får å realisere de to første havfarmene, sier Sandberg. (Vilkår)

Nå kan du operere inn nøkkel og boardingkort i huden
IFA-messen i Berlin huser alle de store elektronikkprodusentene. Men små oppstartsbedrifter får også vise seg fram i en egen utstilling kalt IFA Next.
01:01
Publisert: