– Det er kun fantasien som setter grenser for hvor stort dette kan bli, sa Metapod-grunnlegger Fredrick Darien til DN i juni 2020. I første fase ville selskapet hans produsere 10.000 tonn insektmel fra gresshopper per år.

Det Ålesund-baserte oppstartsselskapet hadde da inngått en avtale med Salmon Group, et nettverk av små, familieeide norske lakseoppdrettere. Lakseoppdretterne skulle bruke insektmelet i laksefôret. Dette blant annet for å redusere bruken av soya fra Brasil.

Onsdag ettermiddag, da halve Norge var i ferd med å logge av fra hjemmekontoret for en ekstra lang frihelg, sendte Salmon Group ut en pressemelding om at samarbeidet avvikles.

– Metapod har orientert Salmon Group om at de ikke kan oppfylle forutsetningene i den inngåtte avtalen. Partene har dermed blitt enige om at samarbeidsavtalen Metapod inngikk med Salmon Group opphøre, skrev Salmon Group i meldingen.

Det ble opplyst at det industrielle volumet som avtalen bygger på, ikke kan realiseres.

Vil finne ny leverandør

Jan Olav Langeland er administrerende direktør i Salmon Group. Han sier at de nå ser seg om etter nye leverandører til alternative og mer bærekraftige fôringredienser.

– Vi fikk tilbakemeldinger om at avtalen med Metapod ikke kunne realiseres innen tidsplanen på to år, som avtalen var basert på. Siden det var en eksklusiv avtale, og grunnlaget i den ikke kunne oppfylles, ble partene enig om å terminere den slik at vi står fritt til å finne andre leverandører, sier han til DN.

Han vil ikke være spesifikk på om de skal finne produsenter av insektmel eller andre typer proteiner.

– Som vi skriver i meldingen er det fryktelig trist at Metapod ikke vil være i stand til å levere de volumene vi ønsket, sier Langeland.

Han vil ikke si noe om hvorfor det ikke lar seg realisere.

Ordknappe

Daglig leder og grunnlegger Fredrick Darien (30) og har tidligere frontet selskapet i en rekke avisartikler. Når DN kontakter ham, henviser han videre til Sveinung Henden og Salmon Group.

Henden er konstituert daglig leder, samt styremedlem og medinvestor i selskapet.

– Jeg kan ikke gi en kommentar om dette nå, skriver Henden i en tekstmelding til DN.

Espen Digernes er investor, samt daglig leder for Toyota-forhandleren Bragenes Bilforretning. Han er også styreleder i Metapod.

– Vi ønsker ikke å gå i detalj om hvorfor avtalen er kansellert, men vil informere partnere og aktører vi samarbeider med før vi kommenterer dette i media, sier han til DN.

– Blir det noe produksjon hos dere i det hele tatt?

– Det gjenstår å se. Mye er uavklart, sier Digernes.

Metapod hadde en omsetning på beskjedne 162.000 kroner i 2019, som er ferskeste offentlige tilgjengelige regnskapstall.

Etter planen skulle gresshopper brukes i laksefôr.
Etter planen skulle gresshopper brukes i laksefôr. (Foto: Metapod)

Fikk offentlig støtte

Ifølge en oversikt på Innovasjon Norge har Metapod fått vedtak om tilskudd på rundt 3,6, fordelt på tre vedtak. Desidert mest fikk de i mai 2020, da de fikk 3,52 millioner kroner i «koronatiltak for industrien». De har også fått 50.000 kroner gjennom Skattefunn-ordningen som forvaltes av Norges forskningsråd.

Ifølge egne nettsider har selskapet også fått 250.000 kroner i støtte fra Sparebankstiftelsen SMN.

Venter nye alternativer

Det er fôrprodusenten Biomar som for tiden produserer det meste av fôret til medlemmene av nettverket Salmon Group.

– Det er meget bra at Salmon Group jobber med nye og spennende alternativer innen råvaremarkedet. Det lyktes dessverre ikke denne gangen, men hvis en ikke forsøker så lykker man som kjent heller aldri. Salmon Group har et meget sterkt fokus på bærekraft, så det vil sikkert komme nye alternativer fra den kanten, skriver Håvard Jørgensen i en melding til DN.

Han er administrerende direktør i Biomars norske virksomhet, som blant annet omfatter to fabrikker.

Medlemmene av Salmon Group står for rundt 12 prosent av norsk lakseproduksjon.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.