John Fredriksens oppdrettsselskap Marine Harvest la tidlig onsdag morgen frem tall for tredje kvartal.

Marine Harvest fikk et operasjonelt driftsresultat på 207 millioner euro i kvartalet. Det er anelse høyere enn de 204 millioner euro selskapet varslet tidligere denne måneden. Det er også det beste tredjekvartalsresultatet John Fredriksens laksekjempe har leverte noensinne.

Driftsinntektene var på 990 millioner euro, opp fra 868 millioner euro i samme periode i fjor.

Milliardutbytte

Styret har besluttet å betale et utbytte på 2,60 kroner per aksje for kvartalet, som følge av «et godt resultat, gode markedsutsikter og en solid finansiell posisjon». Det er mer eller mindre i tråd med forventningene, og betyr at Marine Harvest deler ut 1,3 milliarder kroner til aksjonærene.

John Fredriksen er største aksjonær i Marine Harvest gjennom han og familiens selskapet Geveran Trading. De sitter på 14,33 prosent av aksjene og vil selv få et utbytte på 186 millioner kroner i kvartalet.

– Dette har vært et meget godt kvartal for Marine Harvest. Etterspørselen etter laks fortsetter å øke globalt, noe som øker verdien på våre produkter og har gitt et rekordhøyt operasjonelt resultat i tredje kvartal, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i en melding.

Øker kraftig til Kina

Mesteparten av laksen til Marine Harvest kommer fra Norge, men en god del kommer også fra Chile. I Norge steg slaktevolumene med fire prosent sammenlignet med tredje kvartal i fjor. I Chile steg volumene med 13 prosent på grunn av mindre problemer med sykdom for fisken.

Men i Skottland og Færøyene, riktignok små virksomhetsområder, falt slaktevolumet med henholdsvis 20 og 13 prosent. Det var mer enn det selskapet hadde sett for seg på forhånd, står det i kvartalsrapporten.

Marine Harvest selger fortsatt mest fisk til Europa, men selger stadig mer fisk til USA, Sør-Amerika og Asia. Salget til Kina og Hongkong har økt med 33,4 prosent det siste året, mens salg til Sør-Korea og Taiwan har økt med 22,4 prosent. Salg til Japan har imidlertid falt med 7,7 prosent.

Endrer ikke utsiktene for slakt

Slaktevolumet i kvartalet var 109.900 tonn. Selskapet gjør ingen endringer i guidingen for året som er på 380.000 tonn etter at det i forrige kvartalsrapport nedjusterte denne guidingen fra tidligere 400.000 tonn.

Selskapet forventer å slakte 430.000 tonn i 2019.

Børsfest

Som så mange andre lakseaksjer har også Marine Harvest hatt et drømmeår på børs. Aksjen har steget 52 prosent så langt i år. Fire av seks analytikere anbefaler overvekt eller kjøp av aksjen, en anbefaler hold, mens en har en salgsanbefaling.

Gjennomsnittlig kursmål er på 207 kroner. Tirsdag sluttet aksjen til 201,5 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Hva skal til for å bli en gasellebedrift?
Vi har snakket med noen av gasellebedriftene i Rogaland og spurt dem hva som er viktigst for å bli en gaselle.
01:52
Publisert: