Kina stanset import av norsk laks etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010. I fjor fjernet Kina handelshindringene for norsk laks, men opprettholdt et importforbud mot laks slaktet i Trøndelag, Nordland og Troms. Det fordi fylkene var rammet av laksesykdommen ILA.

I juli opphevet Kina forbudet mot å importere laks i de tre fylkene, og dermed var den siste handelshindringen for salg av norsk laks til det store kinesiske markedet fjernet.

Selv om flere år med utestengelse var over, fikk tre slakterier i Trøndelag, Nordland og Troms ikke grønt lys til å eksportere laksen sin til det kinesiske markedet, blant dem Nordlaks' slakteri i Nordland.

– Kina var tidligere et viktig marked for oss, og vi håper vi kan videreutvikle det markedet snart. Vi kommer til å gjenoppta relasjonene vi har holdt ved like i Kina, sa kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks til DN da det ble kjent at Kina åpner for laks fra nord.

Men så langt har ikke Nordlaks kommet seg inn på det kinesiske markedet.

Ikke godkjent

Sammen med Salmars slakteri Innovamar og Lerøys slakteri i Troms, er Nordlaks' slakteri i Nordland fortsatt ikke godkjent, ifølge kinesiske «Certification and Accreditation Administration (CNCA), som har en offentlig liste over godkjente norske sjømateksportører. Det skriver IntraFish fredag (bak betalingsmur).

Nordlaks slakter all fisk på eget slakteri og får dermed ikke solgt noe laks til Kina for øyeblikket. Det mener kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks er «veldig uheldig».

– For oss som er utestengt, er det konkurransevridende. Vi håper at de som kan gjøre noe for å få åpnet opp, gjør det de kan, sier Kristiansen til IntraFish.

Kristiansen mener det er ingen grunn til at Nordlaks skal være utestengt.

– Kineserne var på inspeksjon hos oss i mars. Vi håper at det vi presenterte, og det Mattilsynet presenterte, gjør at det åpnes opp igjen så snart som mulig, sier hun.

Kina var et stort marked for norsk laks før Fredsprisen til Liu Xiaobo. I år er salget av norsk laks til Kina nær normalisert og vil trolig nå en eksportverdi på en milliard kroner i år og opp mot ti milliarder kroner om fem til ti år, ifølge Norges sjømatråd.

«Uforståelig»

Laksegigantene Salmar og Lerøy er mindre påvirket av et lukket kinesisk marked enn Nordlaks, men håper grensene til Kina åpnes for dem snart.

– At vi fremdeles er stengt ute er for oss uforståelig. Ifølge våre kilder jobbes det iherdig med å løse saken og åpne Innovamar for det kinesiske markedet – på lik linje med de andre det er åpent for», skriver Salmar–sjef Olav Andreas Ervik i en sms til IntraFish.

Lerøy har flere slakterier, og sier at de «klarer å håndtere etterspørselen fra Kina». De ønsker likevel å få åpnet det utestengte slakteriet.

– Vi vet at Mattilsynet jobber godt med denne saken og håper på at det ordner se», sier konsernsjef Henning Beltestad via en sms formidlet av samfunnskontakt Krister Hoås til IntraFish.

«Bruker store ressurser»

Seniorrådgiver Harald M. Misje ved Mattilsynets seksjon for eksport og importer sier til IntraFish at han ikke vet hvorfor slakteriene ikke er godkjent ennå. Han har sendt over informasjon til kinesiske myndigheter med ønske om at også disse åpnes.

– Vi ser ingen grunn til at de tre virksomhetene fortsatt skal være stengt. Vi har som sagt bedt om at de blir godkjent igjen. Det gjorde vi før sommeren. Vi kommer til å purre det ganske snart, sier han.

Misje forteller at han ikke vet når slakteriene kan bli godkjent igjen.

– Men vi håper at det skjer så snart som mulig. Vi bruker store ressurser på å få det til. Det gjør også Sjømatrådet og Nærings– og fiskeridepartementet. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Står oppført på «verdens største svarteliste»
Hva har disse og tusenvis av andre nordmenn til felles med tunge kriminelle og internasjonale terrorister?
01:35
Publisert: