Det slo ned som en bombe da det torsdag morgen ble kjent at to av landets rikeste menn, laksemilliardæren Gustav Witzøe og fisker, industrieier og oljemilliardær Kjell Inge Røkke, går sammen om å drive oppdrett til havs.
Nå står Gustav Witzøe, hos Sparebank 1 SMN i Trondheim, og forteller om hvordan det hele skjedde og hvordan han tok telefonen fatt en ettermiddag.
– Jeg lette ham opp i katalogen. Kjell Inge Røkke, hvordan får jeg tak i ham. Gjennom nettverk fikk jeg tak i ham. Han var entusiastisk fra dag én, sier Witzøe, som forklarer at Kjell Inge Røkke helst ville komme til Frøya allerede neste dag.
– Gustav er en tøff forhandler
Etter at også Aker-sjef Øyvind Eriksen har rost Salmar og fortalt om Akers vyer innen oppdrett til havs, går pressekonferansen over til spørsmålsrunde. Witzøe og Røkke står sammen med et knippe av sine nærmeste medarbeidere.
Fra salen blir det spurt om hvorfor Aker går inn i laks akkurat nå. Kjell Inge Røkke tar ordet. Han svarer uten å nøle:
– Det er en enkel grunn. Jeg hadde ikke tro på det.
– Jeg blir stum av beundring når Gustav forteller om reisen fra 1991 og frem til nå, sier han.
1991 var året Gustav Witzøe kjøpte et konkursbo med én laksekonsesjon og la den første byggeklossen for Salmar. Da var Kjell Inge Røkke allerede en rik mann etter ha å drevet storstilt fiske i havområdene mellom Alaska og Chile. Han hadde kjøpt tråler, bygget opp rederi og tidlig på 1990-tallet vendte han hjem til Norge med rundt to milliarder hvor han blant annet investerte tungt i hvitfisknæringen.
– Jeg er fisker av hjerte og utdannelse. Når jeg sto på midten av 90-tallet og hadde anledning til å gå videre, så trodde jeg at hvitfisk ville være en riktig retning for oss å satse på, sier Røkke nå.
I 2016 solgte han selskapet Norway Seafoods, som drev trålfiske og bearbeiding på land. Siden har Røkke knapt hatt noen investeringer i sjømatnæringen, foruten gjennom krillselskapet Aker Biomarine. Lakseoppdrett har han holdt seg utenom.
– Jeg trodde at industrien ville møte motbør når det kom til markedet, at verdens kanskje beste innkjøpere, dagligvarekjøpere, også videre, ikke ville tillate en superprofitt. Men jeg så ikke veksten i markedet, og når jeg ser hva næringen har fått til med å ekspandere til alle verdenshjørner og hvor robust det ville bli: Det er bare å innrømme. Jeg tok feil, sier Røkke.
Når Aker nå etablerer Salmar Aker Ocean med Salmar, vil Røkkes industrikonsern gå inn med inntil 1,65 milliarder kroner. På sikt vil Aker eie 33,4 prosent, mens Salmar eier resten.
– Gustav er en tøff forhandler. Vi endte opp som minoritetsaksjonær, sier Røkke, noe spøkefullt.
– Vi har tro på at Gustav kan det han kan, sier Røkke.
150.000 tonn
Gjennom Salmar Aker Ocean skal Salmar og Aker avle frem laks i værharde områder og langt ute til havs med mål om nullutslipp i hele verdikjeden. Selskapet vil bygge flere anlegg for oppdrett til havs og det startes umiddelbart et prosjekt for å utvikle et semi offshoreanlegg der man vil ta en investeringsbeslutning så snart som mulig.
På presentasjonen snakker Witzøe om hvordan havbasert oppdrett kan være bærekraftig og konkurransedyktig.
– Det er et nytt industrieventyr i startgropen, og vi gleder oss til fortsettelsen av havbasert oppdrett, sier han.
Salmar har i dag havmerden Ocean Farm 1, som ligger utenfor Frøya. I tillegg er selskapet medeier i Mariculture, et selskapet som har fått åtte såkalt utviklingstillatelser til konseptet Smart Fish Farm. Det er en halvt nedsenkbar stålkonstruksjon med produksjonsvolum på 760.000 kubikkmeter. Enheten er foreløpig ikke satt i bestilling.
Salmar har tidligere meldt at det er ventet et investeringsbehov på 2,3 milliarder kroner for denne enheten, som selskapet foreløpig ikke har fått en såkalt lokalitet til. På pressekonferansen gjentar Gustav Witzøe at søknaden er sendt til myndighetene og at man vil være i stand til å ta en investeringsbeslutning når selskapet får svar på denne, samt avklaring på det regulatoriske rammeverket.
Både Oljedirektoratet og organisasjoner for fiskerinæringen har kommet med høringssvar mot de opprinnelige planene, da de mente den planlagte lokaliteten i Norskehavet kunne komme i konflikt med deres interesser. Planene ble derfor endret, og ny lokalitet som ligger 11 kilometer lenger vest enn opprinnelig plan er akseptert både av Oljedirektoratet og fiskerinæringen.
Fra salen kommer spørsmål om hvor stort slaktevolum det kan bli snakk om i samarbeidet. Witzøe sier det kun er fantasien som setter begrensninger.
– Vi har en ambisjon om 150.000 tonn i løpet av 2030, sier han.
Planen er at Salmar Aker Ocean skal noteres på «en relevant børs» innen ett til to år.
Topptungt styre
Det nye selskapet skal ledes av Olav Andreas Ervik, som også var til stede på pressekonferansen torsdag. Han er tidligere konsernsjef i Salmar, og leder i dag Salmars offshorevirksomheten.
Styret i det nye selskapet skal bestå av seks personer, deriblant:(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.
- Gustav Witzøe (grunnlegger og toppsjef i Salmar)
- Atle Eide (tidligere toppsjef blant annet i lakseselskapet Marine Harvest, nå Mowi. Eide jobber i dag i Hitech Vision-systemet)
- Kjell Inge Røkke (hovedeier i Aker)
- Øyvind Eriksen (konsernsjef i Aker)