Grytidlig tirsdag morgen la den færøyske lakseoppdretteren Bakkafrost frem resultater for fjerde kvartal.

Det operasjonelle driftsresultatet endte på 331 millioner danske kroner i kvartalet, og regelrett knuste analytikernes estimater som lå på 216 millioner danske kroner.

«En fantastisk rapport, slår konsensus med 53 prosent på driften og 14 prosent på utbytte», lyder tittelen på en oppdatering fra sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea kort tid etter resultatene kom.

Forventer å jekke opp estimatene

Giskeødegård og Nordea trodde Bakkafrost ville få et operasjonelt driftsresultat på 243 millioner kroner. Analytikeren peker på at Bakkafrost gjorde det sterkt i alle tre segmenter, som er oppdrett, foredling av laksen og FOF-segmentet. Han sier det var høyere marginer i alle de tre segmentene, men venter ikke at dette blir normalen fremover.

Likevel ser han at estimatene de har på Bakkafrost kommer til å øke med rundt 5–10 prosent for å reflektere den veldige oppgangen på driften i fjerde kvartal.

– Vi venter også at konsensustallene blir jekket opp betydelig, skriver analytikeren.

Bakkafrost-aksjen stiger umiddelbart tre prosent etter åpning på Oslo Børs og er blant de mest omsatte aksjene tirsdag.

Styret i Bakkafrost har foreslått utbytte på 10,50 kroner per aksje i 2017. På forhånd var det ventet utbytte på 9,20 kroner aksjen, ifølge TDN Direkt.

– Truffet godt

Også DNB Markets ble tatt enda mer på sengen enn Nordea. De ventet et operasjonelt driftsresultat på 207 millioner danske kroner. Meglerhuset trodde inntektene ville komme inn på 648 millioner kroner, mens Bakkafrost leverte over alle forventninger med en omsetning på 906 millioner kroner.

– I tillegg til å levere tall solid over forventningene ser ledelsen ut til å ha truffet godt med en offensiv strategi knyttet til sikring av kontrakter i tredje kvartal i fjor, skriver DNB Markets i en oppdatering.

– Oppdatering av kontraktsdekningen fremover vil dermed kunne være i fokus når markedet åpner. I tillegg har ledelsen tidligere truffet godt med sine generelle markedsutsikter, skriver de videre.

Meglerhuset har en holdanbefaling med et kursmål på 340 kroner aksjen. Nordea Markets anbefaler fortsatt salg av aksjen med et kursmål på 300 kroner. Bakkafrost stengte til kurs 374 kroner mandag kveld.

Tynget av svakere laksepris

Bakkafrost skriver i rapporten av sporprisene på laks falt i fjerde kvartal, sammenlignet med året før, og at det hadde en negativ innvirkning på det operasjonelle driftsresultatet på oppdrettssegmentet.

De svake lakseprisene gjorde at Bakkafrost måtte skrive ned verdien på laksen i merdene, såkalt «verdijustering av biologiske eiendeler», med 358,7 millioner kroner.

Resultat før skatt ble minus 22 millioner kroner, mot 555 millioner kroner i fjerde kvartal i 2016.

– Bakkafrost hadde en glimrende utvikling i kvartalet tatt i betraktning at lakseprisene har falt med over 25 prosent, sammenlignet med samme kvartal året før, sier konsernsjef Regin Jacobsen i en melding.

For 2017 totalt fikk Bakkafrost et operasjonelt driftsresultat på 1,37 milliarder kroner av en omsetning på 3,77 milliarder kroner, mot et operasjonelt driftsresultat på 1,64 milliarder kroner av en omsetning på 3,2 milliarder kroner i 2016. (Vilkår)

ANNONSE: Imagefilm_NO_v5_1080p_NO_1
02:13
Publisert: