Et regjeringsoppnevnt utvalg gikk i fjor høst inn for at oppdretterne bør betale grunnrenteskatt. Men ingen av utvalgets modeller er gode nok, mener Arbeiderpartiet.

Partiet ønsker andre modeller enn de som er foreslått av lakseskatteutvalget.

Arbeiderpartiets forslag er en arealavgift eller produksjonsavgift som sikrer inntekter direkte til vertskommunene for oppdrettsanlegg.

– Prinsippet om grunnrente er vi ikke imot, men vi mener grunnrente kan tas ut på mange måter. En av dem er gjennom produksjonsavgift eller arealavgift. Det kan ikke være tvil om at når man stiller fellesskapets områder til disposisjon, så skal man også ha noe tilbake, sier Cecilie Myrseht, Arbeiderpartiets fiskeri- og havbrukspolitiske talsperson.

Hun mener det er viktig at det som gis tilbake går til kommunene, heller enn inntekter til staten, men at partiet ikke har konkludert på akkurat hvordan en ordning burde se ut.

– Vårt viktigste mål er at det kommer tilbake lokalt, sier hun.

Onsdag formiddag stiger sjømatindeksen på Oslo Børs 1,6 prosent.

  • Mowi-aksjen stiger 1,77 prosent.
  • Salmar stiger 2,08 prosent.
  • Grieg Seafood stiger 2,64 prosent.
  • Lerøy Seafood stiger 1,23 prosent.

*(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.