I store tanker på et industriområde utenfor Fredrikstad produseres det som foreløpig er Norges eneste kommersielle landbaserte laks.
Selskapet Fredrikstad Seafood var blant dem som kjempet for at daværende fiskeriminister Elisabeth Aspaker (H) i 2015 besluttet at tillatelser for lakseproduksjon på land ble gratis, i motsetning til sjøtillatelser hvor tillatelser for et enkelt anlegg i dag koster flere hundre millioner kroner.
Nå har Fredrikstad Seafood søkt om tillatelse til å produsere fiskearten yellowtail kingfish, en tropisk fiskeart som er populær i sushi.
– Vi tror det er større inntjeningspotensial på denne arten som vi allerede produserer i Hanstholm i Danmark, sier Bernt Olav Røttingsnes. Han er konsernsjef i Nordic Aquafarms, selskapet som eier både Fredrikstad Seafood og danske Sashimi Royal.
Anlegget i Fredrikstad kostet rundt 400 millioner kroner. Det sto ferdig i 2019, og slaktet sin første laks i slutten av 2020. Dette er det første kommersielle lakseanlegget på land i Norge i «nyere tid», og det første som er basert på resirkuleringsteknologi (Ras). Så langt er det også det eneste med laks i tankene, men børsnoterte Salmon Evolution er bare uker unna sitt første utsett.
Nordic Aquafarms-sjefen sier at lakseproduksjonen i Fredrikstad ikke er lønnsom i dag, men at den blir det i løpet av året når volumet kommer opp.
Høy kilopris
Danske Sashimi Royal produserer allerede yellowtail kingfish på land, og skal snart utvide kapasiteten.
– Vi skal bygge et anlegg for å produsere fisken fra 10 gram til slakt i Hanstholm, mot dagens produksjon hvor småfisken produseres i et anlegg ved Limfjorden. Det vil øke produksjonen til rundt 1.000 tonn i året. Neste steg vil være å bygge ut til 3.000 tonn, men vi har tomt til det dobbelte av det igjen, sier Røttingsnes.
I Fredrikstad vil produksjonen også øke om det legger om fra laks til yellowtail kingfish.
– Den vokser raskere enn laksen, og vi vil kunne produsere rundt 2.000 tonn med dagens anlegg, mot rundt 1.200 – 1.500 tonn laks per år.
– Hvor store ombygginger av anlegget vil det kreve?
– Det er helt marginalt. Vi må gå fra å tidvis kjøle vannet til 13 grader for laksen, til å varme det til 22–23 grader. I tillegg må vi utvide kapasiteten på slambehandling noe.
Salgsprisen på den nye arten er rundt 150 kroner kiloen, nær det dobbelte av lakseprisen.
– Produksjonskostnaden er litt høyere, men ikke veldig mye. Yellowtail kingfish utnytter fôret litt dårligere enn laksen, men vokser raskere.
Røttingsnes sier at de jobber for å få godkjennelse til å produsere fisken i Norge i løpet av året, og at produksjonen kan starte i 2023.
– Foreløpige tilbakemeldinger fra Miljødirektoratet er positive. I tillegg må det godkjennes av Fiskeridirektoratet og fylkeskommunen.
Så vidt DN kjenner til er det ingen andre som produserer denne fiskearten i Norge, men The Kingfish Company, som er børsnotert i Oslo, produserer den på land i Nederland.
Store planer i USA
Nordic Aquafarms, hvor Rasmussen-familien og Bård Eker er blant eierne, har også store planer i USA. Konsernet i ferd med å skille denne virksomheten ut i et eget selskap.
I USA vil selskapet bygge to gigantiske landbaserte lakseanlegg, et i Maine på Østkysten og et i California på Vestkysten. Prislappen er flere milliarder kroner.
Det er ikke igangsatt bygging ved noen av anleggene. Anlegget i Maine har nylig fått myndighetstillatelse etter en lengre søknadsprosess.
– Nordic driver fortsatt med endelig prosjektering og planlegging før konstruksjon, sa kommunikasjonsdirektør Marianne Næss til IntraFish rett før jul. Hun sa da at prosessen vil ta åtte-ni måneder.
Bernt Olav Røttingsnes opplyser at det ikke er noe nytt å melde om USA-planene.
Selskapet har tidligere luftet tanker om en mulig børsnotering i Oslo.
– Det er ikke noe vi planlegger nå, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.