Kina har opphevet forbudet mot å importere laks slaktet i Trøndelag, Nordland og Troms. Det går frem av et brev som kinesiske veterinærmyndigheter har sendt det norske Mattilsynet. Dermed er den siste handelshindringen for salg av norsk laks til det store kinesiske markedet fjernet.

– Det er selvfølgelig veldig hyggelig at suspensjonen av de tre fylkene er over. Men vi vet enda ikke helt hva dette betyr for oss, sier kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks.

Kina stanset import av norsk laks etter at den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo ble tildelt Nobels fredspris i 2010. I fjor fjernet Kina handelshindringene for norsk laks, men opprettholdt et importforbud mot laks slaktet i tre fylker rammet av laksesykdommen ILA.

Tre slakterier svartelistet

Tre slakterier i de tre fylkene har i flere år vært suspendert fra å selge laks til Kina, blant dem Nordlaks' slakteri i Nordland.

Selv om kineserne har fjernet forbudet mot å selge laks fra Nordland, Troms og Trøndelag, er Kristensen usikker på om de har fjernet forbudet mot å importere laks fra de navngitte slakteriene.

– Vi vet ikke om vi umiddelbart kan selge laks til Kina. Vi har forsøkt å finne ut mer, men Mattilsynet vet heller ikke mer foreløpig. Vi er veldig glad for at det er bevegelse i saken, sier Kristensen.

Kina var et stort marked for norsk laks før Fredsprisen til Liu Xiaobo. I år er salget av norsk laks til Kina nær normalisert og vil trolig nå en eksportverdi på en milliard kroner i år og opp mot ti milliarder kroner om fem til ti år, ifølge Norges sjømatråd.

– Kina var tidligere et viktig marked for oss, og vi håper vi kan videreutvikle det markedet snart. Vi kommer til å gjenoppta relasjonene vi har holdt ved like i Kina, sier Kristensen.

«Musikk i alle retninger»

Fiskeriminister Per Sandvik mottok nyheten på ferie på musikkfestival på Skagen i Danmark, og mener dette er gode og viktige nyheter for norsk laksenæring.

– Jeg roer ned i Skagen på Skagen-festivalen. Her er det mye god mat, musikk i alle retninger og en god nyhet fra Norge, sier Sandberg, som mener Kinas opphevelse av importforbudet for de tre fylkene har gått raskere enn forventet.

– Det gikk raskere enn jeg trodde, og det har vært jobbet godt fra begge lands myndigheter etter at jeg var i Kina i slutten av mai, sier Sandberg, som mener han har bidratt i arbeidet med sine politiske møter i Kina.

– Kina er et meget interessent marked. Kina skriker etter norsk laks. De er kravstore. Næringen må levere kvalitetsfisk, hvis ikke er vi fort ute av Kina igjen, sier Sandberg. (Vilkår)

Skulle ikke du egentlig vært på jobb nå?
Hvilke private avtaler er det greit å gjøre i arbeidstiden?
02:28
Publisert: