Utbruddet av koronaviruset rammer norsk eksport av laks til Kina. Hittil i år er eksporten av norsk fersk laks til Kina redusert med 90 prosent, sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er en alvorlig situasjon når vi ser på eksporten til Kina. Den kortsiktige effekten av koronaviruset har vært stor for eksporten av fersk laks til Kina. Det er for tidlig å si hvor stor den samlede effekten blir, sier analytiker Paul T. Aandahl i Norges sjømatråd.

Kina var etter Polen det markedet som vokste mest i fjor. Eksporten av norsk sjømat til Kina økte i fjor med 1,5 milliarder kroner, til en total eksportverdi på 5,2 milliarder kroner. Veksten var på 40 prosent og gjorde Kina til Norges syvende viktigste marked.

Den eksplosive veksten var forventet å fortsette også i år, men i stedet er det bom stopp i eksporten etter utbruddet av koronaviruset. I uke fem i år ble det eksportert bare ti tonn fersk laks til Kina, en promille sammenlignet med samme uke i fjor.

Slik kjemper flyselskapene mot viruset
Koronaviruset gir flyselskapene helt nye rutiner for vask, rens og gjenbruk.
00:42
Publisert:

– Eksport av laks til Kina er redusert med 90 prosent de fire siste ukene. Vi har eksportert bare ti prosent av det vi ellers ville eksportert, sier Aandahl.

– Det som er positivt er at volumet øker fra uke fem. I uke 8 var eksporten 100 tonn, noe som er 80 prosents reduksjon fra samme uke i fjor, legger han til.

Økt salg tross virus

Stor etterspørsel etter laks i andre markeder og lite slakteklar laks i Norge har ført til at oppdretterne så langt ikke har tapt penger på koronaviruset. Laksen er i stedet solgt til andre markeder, til en pris langt høyere enn fjoråret.

– Laks er relativt robust. Totalt sett i år er det økt etterspørsel etter laks. Så det er litt for tidlig å si noe om lengre effekter av viruset, sier Aandahl.

Norske lakseselskaper selger laks til 100 land over hele verden, og unngikk store tap både da Kina og Russland stengte ute norsk laks. Aandahl sier likevel at koronaviruset har gitt «sjokk» i en del asiatiske laksemarkeder.

– På kort sikt har koronaviruset stor effekt i enkelte markeder. Heldigvis har vi mange markeder å selge til. Sjokket på fersk laks til Asia er stort, men sjokket kan absorberes ved å selge mer frossen laks og røkelaks, sier Aandahl.

Håper på normalisering

Analytiker Paul T. Aandahl
Analytiker Paul T. Aandahl (Foto: Norges Sjømatråd)

Koronaviruset har ført til at færre kinesere går ut på restaurant. Siden nesten all laks i Kina selges på restaurant, går salget ned. Når slike sjokk treffer markedet, øker risikoen hos importørene, slik at de på kort sikt reduserer sine innkjøp, sier Aandahl.

– Økt usikkerhet hos importørene gjør at de på kort sikt reduserer sine innkjøp, sier Aandahl.

– Økt usikkerhet hos importørene gjør at de på kort sikt reduserer sine innkjøp
Paul Aandahl, analytiker i Sjømatrådet

I tillegg har flere flyselskap kansellert fly til Kina, noe som har ført til dårligere og dyrere transport til landet.

– Etterspørselen i Kina er mindre og logistikken dyrere. Vi får se hvor lenge det varer. Vi forventer at det på sikt skal normalisere seg, legger han til. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.