Lakseoppdrettere kan se frem til nye tre år med laksefest, rekordhøye laksepriser og enda høyere fortjeneste enn dagens rekordnivåer. Årsaken er at laksenæringen blir stadig mindre syklisk, og at etterspørselen fortsetter å vokse mer enn oppdretterne klarer å produsere, ifølge Nordeas siste lakserapport.

– Laks er blitt et viktig produkt for dagligvarehandelen i hele Europa. Jeg kommer rett fra Italia der sushi og laks vokser kraftig. Sushitrenden i Italia er veldig spennende, sier kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks.

Lakseprisen steg kraftig fra 40 til 60 kroner for tre år siden, og har siden stabilisert seg på rundt 60 kroner. Med kostnader på rundt 35 kroner kiloet har lakseoppdretterne hatt enorm fortjeneste.

– Vi ser for oss at lakseprisen de tre neste årene vil ligge på 64 kroner kiloet. Vi mener også at hele laksesektoren er priset for lavt, sier sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets.

Rekordhøy laksepris

Med et prisanslag på rekordhøye 64 kroner for årene 2019 til 2021 spår Giskeødegård at laksefesten fortsetter i tre år til.

– Det betyr rekordhøy laksepris. Det er vår oppfatning at laksefesten fortsetter. Det er godt nytt for norsk næringsliv og investorer. De får bedre og bedre avkastning på kapitalen. Lakseselskapene er blant de som betaler mest i utbytte, så det gir også god direkte avkastning på investeringene, sier Giskeødegård.

Også kommersiell direktør Merete Kristiansen i Nordlaks tror prisene og fortjenesten vil holde seg høye de neste årene.

– Det er ikke sannsynlig at det blir særlig vekst i produksjonen av laks de neste årene. Vi vil trolig ha lavere tilbud enn etterspørsel, og da vil vi nok få høye priser, sier Kristiansen.

Mange spådde at økt produksjon ville senke lakseprisen i år og neste år. Men sykdom og lakselus har begrenset produksjonen. Lakseoppdretterne har ikke økt produksjonen siden 2012, mens etterspørselen øker med om lag 10 prosent i året.

Økt etterspørsel presser prisen

Så lenge etterspørselen øker mer enn tilbudet, vil lakseprisene være høye, mener Giskeødegård.

– Laksenæringen er mindre syklisk enn før, og prisene mer stabile. Kundene er villig til å betale stadig mer for laksen, og det er godt nytt for norsk næringsliv, sier Giskeødegård.

Aksjene til sjømatselskapene på Oslo Børs var verd 260 milliarder kroner fredag formiddag. Aksjene har steget 56 prosent hittil i år, tross børsfallet i slutten av uka. Siste tre år har sjømatindeksen på Oslo Børs steget 150 prosent, tre ganger mer enn hovedindeksen.

Nordea oppgraderer nå kursmålet for lakseaksjene med 15 prosent, og trekker frem Marine Harvest som det beste kjøpet. På fiskebørsen Fishpool ligger forwardprisene første halvår 2019 på mellom 65 og 70 kroner kiloet, til 60 kroner neste høst. Kristiansen håper næringen fremover klarer å lever emer stabilt for å unngå de verste svingningene gjennom året.

– Høy laksepris er positivt for oss, men store prisendringer fra en måned til neste er en utfordring for kundene. Det som er viktig for oss er at vi klarer å levere stabilt, og ha jevne priser ut til kundene, sier Kristiansen.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Tidligere Rema-kjøpmann: - Utrolig at det går an å behandle folk på den måten
Jan Knut Einarsen hadde drevet Rema-butikken i over 26 år og hadde planer om at sønnene skulle overta driften. Men Rema ville noe annet. - Jeg er fryktelig skuffet, sier han.
02:28
Publisert: