En kinesisk kvinne med norsk statsborgerskap ble i slutten av mars arrestert i Kina, mistenkt for smugling av store mengder laks fra Vietnam til Kina. Kvinnen ble i mai i fjor presentert som Salmars nye Kina-sjef.

Aktører i bransjen forteller nå at kvinnen har jobbet i 20 år med å selge norsk laks til Kina.

– Hun har vært lenge i næringen og jobbet lenge med norsk laks i Kina, sier lakseeksportør Audun Bjelkarøy.

Bjelkarøy var salgsdirektør i Fjord Seafood i 2006, da kvinnen sammen med sin norske ektemann solgte laks for Fjord Seafood og andre norske lakseoppdrettere i Kina.

– Hun drev eget selskap og jobbet på kommisjonsbasis for Fjord Seafood i flere år i Kina. Jeg traff henne i Kina med hennes norske mann flere ganger, han bodde også der da, sier Bjelkarøy.

– Hun var her i Norge også. Hun hadde agentkommisjon og solgte direkte til kinesiske kunder, sier Bjelkarøy, som ikke vil kommentere arrestasjonen av kvinnen:

– Det har jeg ingen tanker om.

Det var Fiskeribladet som først omtalte arrestasjonen av kvinnen i forrige uke.

Begynte på 90-tallet

Flere kinesiske medier rapporterte i forrige uke at kinesiske myndigheter har avslørt omfattende smugling av laks og andre matvarer fra Vietnam til Kina. Ifølge den kinesiske tv-stasjonen CCTV er norsk laks for 700 millioner kroner stoppet på grensen. Fisken er sendt med fly til Vietnam og smuglet med båt til byene Beijing, Shanghai, Guangdong, Guangxi og Fujian.

Politiet aksjonerte 27. mars i år, og i alt er 17 personer i syv grupper mistenkt for smugling av laks.

Blant de arresterte er altså den kinesiske kvinnen med norsk statsborgerskap. Kvinnen er gift norsk og hjalp norske lakseselskaper inn på det kinesiske markedet på slutten av 90-tallet. Hun kjente norske selskaper fra sin tid som student ved Universitetet i Bergen, der hun hadde studert med stipend fra kinesiske myndigheter.

Kvinnen jobbet sammen med sin norske ektemann i de første årene norske lakseeksportører startet å selge laks til Kina. Mannen har ikke svart på DNs henvendelser.

Til Kina via Vietnam

Norsk laks var i praksis stengt ute fra Kina fra 2010 til 2017, etter at Nobelkomiteen hadde ditt fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Etter syv år undertegnet Norge og Kina i mai i fjor en avtale om å fjerne handelsrestriksjoner på norsk laks til Kina.

Da Kina stoppet direkte import av norsk laks, økte norske selskaper eksporten til Vietnam og andre land nær Kina. Ifølge IntraFish var det etter 2010 vanlig for norske lakseselskaper å eksportere laks til Kina via tredjeland.

– De fleste solgte fisk levert i Hanoi i Vietnam. Hva som skjedde videre med fisken, kan de fleste tenke seg. At det har gått norsk laks fra Vietnam til Kina, er helt sikkert, men få vet hvordan det blir gjort, sier Bjelkarøy, som har solgt laks til Asia siden 1984.

– Det var stor aktivitet med laks på den kinesisk-vietnamesiske grensen. Om det var vietnamesiske selskaper som sendte den norske laksen videre inn i Kina, vet jeg ikke, sier Bjelkarøy.

Eksporten av norsk laks til Vietnam er halvert etter at Kina i fjor tillot direkte import av norsk laks til landet.

Startet selskap med Salmar

På den norsk-kinesiske sjømatkonferansen i mai 2017 representerte kvinnen det norske lakseselskapet Salmar. Ifølge Salmar har selskapet samarbeidet i over ti år med kvinnen.

– Hennes selskap har kjøpt fisk av oss og videresolgt den i flere markeder i Asia, uttalte administrerende direktør Trond Williksen i Salmar i DN fredag.

I januar i år startet Salmar i samarbeid med kvinnen opp et selskap som skulle selge laks i Asia. Det er ennå ingen aktivitet i dette selskapet, opplyser Salmar.

– Dette selskapet er nå etablert i Singapore med Salmar som hovedeier, men det er fortsatt et tomt selskap uten virksomhet. Kvinnen har ingen formell rolle i Salmar, men hennes selskap har helt frem til nå vært kunde av Salmar, uttalte Williksen. (Vilkår)