Lakseselskapet Salmar meldte tirsdag om et uhell på selskapets nye prestisjeprosjekt havmerden. En åpen luke førte til det selskapet kaller en «utilsiktet mindre krengning på Salmars merd på Frohavet utenfor Trøndelag».

Krengingen førte til at noten en kort periode lå under vann og en del laks rømte fra merden. Salmar har brukt 700 millioner kroner på å utvikle havmerden, som kan oppdrette laks lenger ut mot havet enn dagens laksemerder. Havmerden er konstruert for å forhindre rømming og sykdom hos laks og har en kapasitet på hele 1,6 millioner laks.

«Pinlig

– Det er pinlig. Havmerden er konstruert for å være rømningssikker. Her har det skjedd en feil som vi ikke så for oss kunne skje, sier konsernsjef Olav-Andreas Ervik i Salmar.

Det var natt til mandag 3. september at mannskapet om bord oppdaget at Salmars nye havmerd krenget. Ifølge selskapet skyldtes hendelsen at en luke ikke var lukket igjen, og dermed kom det vann inn i en tank som er del av bæresystemet for merden. Luken ble åpnet for inspeksjon dagen før, og hadde ved en feiltagelse blitt stående åpen.

– Det er ikke noe feil med selve merden, og det er ingen skade på den. Det er en kjedelig sak som vi ser alvorlig på. Det er alvorlig for oss å miste fisk. Vi har systemer for at laksen ikke skal rømme, men de var ikke brukt riktig da dette skjedde, sier Ervik.

Krengingen ble raskt korrigert og tiltak iverksatt for gjenfangstfiske, opplyser Salmar i en pressemelding.

– Nå skal vi gå gjennom rutinene slik at ingen luker blir stående oppe og ikke noe lignende skjer igjen, sier Ervik.

Varsler inspeksjon

– Vi ble oppringt av Salmar mandag ettermiddag. Det er konstatert rømming og det er gjenfanget fisk av både Salmar og en lokal fisker, sier Ruth Lillian Kjæmpenes, seksjonssjef i Fiskeridirektoratet.

– Konstruksjonen har krenget på grunn av en vanninntrengning i noen skott. Det har ikke værmessige årsaker. Nettingen i konstruksjonen har kommet under havoverflaten. Vi skal på inspeksjon i onsdag og vil da vite mer, sier hun.

– Vet dere hvor mange fisk som har rømt?

– Nei, men det står jo mye fisk i den merden. Den har en spesialtillatelse. Normalt er det ikke lov å ha mer enn 200.000 fisk i en enkeltmerd, sier hun og legger til at fisken som står i anlegget veier mellom fire og fem kilo og snart skal slaktes.

– Det er klart dette er en veldig spesiell sak fordi dette er et spesielt anlegg med en helt annen konstruksjon enn andre oppdrettsanlegg. Det er dermed en utfordring tilsynsmessig for oss å finne ut av dette, sier hun.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Bård Bjerkholt: – Det er på mange måter en bitter sorti i dag
Avgangen til Berit Svendsen bekrefter inntrykket av at når hun ikke fikk toppjobben, så kunne det være det samme, mener DNs kommentator Bård Bjerkholt.
01:12
Publisert: