Marine Harvest fikk rekordhøy omsetning i fjor og i fjerde kvartal, viser selskapets tall for perioden. Selskapet fikk et operasjonelt driftsresultat på 2,3 milliarder kroner i fjerde kvartal 2016. Selskapet slaktet 100.000 tonn laks i kvartalet, der produksjonen i Norge står for to tredeler av salget.

I fjerde kvartal hadde Marine Harvest en omsetning på 1,025 milliarder euro. Det tilsvarer om lag ni milliarder kroner. 

- Høye laksepriser, sterk etterspørsel og redusert tilbud har gitt et rekordhøyt operasjonelt driftsresultat. Det er gledelig at alle vår forretningsenheter leverer sterke resultater, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog.

Høyere utbytte enn ventet 

Marine Harvest er verdens største oppdrettsselskap, med virksomhet i Norge, Skottland, Canada, Chile, Irland og på Færøyene. John Fredriksens selskap Geveran er selskapets største aksjonær, med 79,6 millioner aksjer og en eierandel på drøyt 17 prosent.

Selskapet betaler et utbytte på 2,80 kroner per aksje for fjerde kvartal, noe som gir Fredriksen en gevinst på mer enn 200 millioner kroner i kvartalet.

På forhånd var det ventet et utbytte i kvartalet på 2,72 kroner per aksje, ifølge estimater hentet inn av SME Direkt for TDN Finans. 

Samlet utbytte for 2016 ble på 8,60 kroner per aksje. Det gir Fredriksen en årsgevinst på om lag 685 millioner kroner. 

Også folketrygdfondet med 9,99 prosent eierandel og investor Trygve Hegnar, sjefredaktør i Finansavisen, får utbytte fra Marine Harvest.

140 millioner i verdiøkning

Hegnar kjøpte i februar 2016 fire millioner aksjer til en kurs på 115,40 kroner, noe som ga aksjeposten en børsverdi på 462 millioner kroner.

Tirsdag lå aksjekursen på 151 kroner og Hegnars aksjepost hadde en børsverdi på 604 millioner kroner, noe som gir Hegnar en verdiøkning på 140 millioner kroner på et år. Det er likevel mindre enn aksjesalget til styreleder Ole Eirik Lerøy i Marine Harvest. Han solgte i mai i fjor 1,12 millioner aksjer for 146 millioner kroner og eier fortsatt 2,1 millioner aksjer verdt litt over 300 millioner kroner.

Børsverdien til Marine Harvest er nær tredoblet på de siste tre årene, men har gått ned om lag 3 prosent hittil i år, etter en negativ aksje-analyse fra sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødeård i Nordea Markets.

Marine Harvest hadde tirsdag en markedsverdi på 68,3 milliarder kroner. Selskapet har 452 millioner aksjer, der hver aksje har nominell verdi på 7,50 kroner. Markedsprisen på aksjen var tirsdag 151,- kroner.

Avnoteres på New York-børsen

Marine Harvest har besluttet å stanse sin børsnotering på New York-børsen, og i stedet bare være notert på Oslo Børs. Det vil fortsatt være mulig å handle Marine Harvest-papirer i det såkalte unoterte aksjemarkedet i USA.

Selskapet forklarer beslutningen med at bare tre prosent av handelen i Marine Harvest-aksjen det seneste året har skjedd i USA. Selskapet vil heretter også få en enklere rapporteringsprosess.

Fortsetter veksten

Sjømatanalytiker Kolbjørn Giskeødegård anslår i en analyse at Marine Harvest kommer til å fortsette veksten også i år, tross at produksjonen av laks trolig ikke blir særlig større.

Årsaken er at Marine Harvest har om lag halvparten av salget på langsiktige kontrakter. Prisen i kontraktsmarkedet vil trolig øke med 10-12 kroner per kilo i år og nærme seg spotprisen i markedet på 60 kroner kiloet, noe som vil gi selskapet langt høyere fortjeneste.

Problemer med lakselus i Norge var en viktig årsak til at Marine Harvest produserte 30.000 tonn mindre laks enn planlagt i fjor. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Nordmenns vinvaner i endring: Slik handler vi på polet
Lettere og lysere og ikke bare til mat.
00:54
Publisert: