Eksportverdien for norsk sjømat vil nærme seg rekordhøye 100 milliarder kroner i år. I første halvår ble det eksportert for 48,1 milliarder kroner. Det er tidenes beste halvår for norsk sjømat og en konsekvens av høye priser for laks, torsk og klippfisk, opplyser Norges sjømatråd.

Eksporten av laks til Frankrike økte med en halv milliard kroner første halvår, fra 3 til 3,5 milliarder kroner. I 2013 og 2014 førte økte laksepriser og negativ mediedekning til et kraftig fall i laksesalget til Frankrike, som alltid har vært et av Norges viktigste sjømatmarkeder.

– Frankrike er tilbake, konstaterer Norges sjømatutsending i Frankrike, Maria Grimstad de Perlinghi overfor DN.

Hittil i år har laksesalget til landet økt med 17 prosent, tross enda høyere priser.

– Frankrike er det nest største vekstmarkedet for laks, sier Perlinghi, som mener markedsføring og målrettet arbeid for å gjenopprette omdømme for norsk laks i Frankrike har gitt resultater.

Ny rekord

Torskeprisene har vært rekordhøye første halvår og ført til ny eksportrekord for norsk torsk, sei og hyse. Mens mange fiskere har tjent godt på vinterfiske, opplyser flere fiskeeksportører til DN at de har tapt penger første halvår, siden prisene ikke har økt like mye ut til forbrukerne.

– Jeg vet at flere eksportører har tapt penger i vinter, siden prisøkningen til fiskerne ikke har ført til like stor prisøkning i markedet. Vi ligger godt an hittil i år og regner med større fortjeneste til høsten, sier daglig leder Frank Kristiansen på Båtsfjordbruket.

Les også: Saken er fisk

Norge eksporterte 1,4 millioner tonn sjømat til en verdi av 48,1 milliarder kroner i første halvår 2018. Det er en økning i volum på ti prosent og en verdiøkning på 1,8 milliarder kroner, eller fire prosent, sammenlignet med første halvår i fjor.

Økt etterspørsel

– Første halvår i 2018 er nok en rekordperiode for norsk sjømateksport. Selv om verdiene i størst grad drives av lakseeksporten, ser vi også tidenes beste halvår for både torsk, sei og hyse, sier Paul Aandahl, analytiker i Norges sjømatråd, i en pressemelding.

– Den viktigste årsaken til verdiveksten for laks er økt etterspørsel i EU. Vi ser tydelig økning i konsum av fersk laks i markeder som Frankrike, Storbritannia og Italia. Redusert egentilførsel av laks i EU og sterk Euro og Britiske Pund har også bidratt positivt, sier Aandahl.

I juni eksporterte Norge 180 000 tonn sjømat til en verdi av 7,9 milliarder kroner. Volum falt med ni prosent, mens verdiveksten var på 274 millioner kroner, eller fire prosent, sammenlignet med juni i fjor.(Vilkår)

«Du burde bli statsminister»
DN-kommentator Kjetil Wiedswang rapporterer fra Petter Stordalens fest under Almedalsveckan.
01:26
Publisert: