Langs norskekysten er det i år bare et område, fra Karmøy til Sotra, som er merket rødt med høy risiko for at villaks dør av lakselus fra oppdrettsnæringen. Et område ved Stadt har fått mindre lus, og gått ned fra høy til moderat risiko, mens et område i Finnmark har gått ned fra moderat til lav risiko.

– At noen områder går ned, er et positivt signal. Et målrettet arbeid i oppdrettsanleggene hjelper på tallene, sier forskningsdirektør Karin Boxaspen ved Havforskningsinstituttet.

Hun sitter i styringsgruppen for vurdering av lakseluspåvirkning, som i dag overleverte sin rapport til fiskeriminister Harald T. Nesvik. Han mener rapporten viser at utviklingen går i riktig retning.

Mer lus i Ryfylke og Nord-Trøndelag

– Rapporten viser at man er på rett vei og gir signal om at det gjøres en god jobb der ute for å holde lusetallene nede. Samtidig er dette en løypemelding som ikke gir noen konklusjoner, sier Nesvik.

Fiskeriminister Harald T. Nesvik mener rapporten viser at utviklingen av lakselus går i riktig retning.
Fiskeriminister Harald T. Nesvik mener rapporten viser at utviklingen av lakselus går i riktig retning. (Foto: Melisa Fajkovic)

Samtidig som to områder er bedre, var det i år mer lakselus enn i fjor i både Ryfylke og Nord-Trøndelag. Begge områdene har gått fra lav til moderat risiko for at villaksen dør av lakselus.

– Det er ikke uventet at det går litt opp og ned. Hva som skyldes naturlige svingninger og hva som skyldes oppdrettsnæringen, vet vi ikke. Departementet er tydelige på at vi bør finne årsaken, sier Boxaspen.

Mer enn 30 prosent av villaksen kan dø

I områder merket rødt risikerer lakseoppdretterne å måtte redusere utsett av laks for å minske spredning av lakselus til villaks. I de røde områdene kan mer enn 30 prosent av villaksen dø som følge av lakselus spredt fra oppdrettsanlegg.

Fire områder på Vestlandet og i Trøndelag er merket gult med moderat risiko for at villaksen dør av lakselus fra oppdrettsnæringen. I gule områder får oppdretterne ikke lov til å vokse før miljøproblemene er løst.

– Her må oppdretterne stå på fremover for å kunne ta del i vekst fra 2020, sier Nesvik.

Hele Nord-Norge er grønt

Åtte av 13 områder er merket grønne, med lav risiko for at lakselus påvirker villaksen. Hele Nord-Norge er merket grønt, og med gode miljøtall kan oppdretterne her utvide lakseaktiviteten.

– Vi sliter i noen områder, mens det er bedre lenger nord, sier Nesvik.

Etter nye undersøkelser neste år vil regjeringen etter råd fra forskerne avgjøre hvilke områder som merkes røde, gule eller grønne, og som da må redusere eller øke aktiviteten for de neste to årene.

– Jeg har gitt tydelig beskjed om at når fargeleggingen tas på kartet, og er man da i rødt, så må aktiviteten ned, sier Nesvik. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Youtubestjerne og modell: – Det er viktig for meg å fortelle denne historien
Emma Ellingsen var bare åtte-ni år da hun forsto at hun var født i feil kropp.
01:38
Publisert: