Ansatte på Nordlaks jobber døgnet rundt med å flytte 1,5 millioner laks verdt 400 millioner kroner vekk fra Våtvika i Lofoten før de dødelige algene når anlegget.
Tapene øker dag for dag. Hittil er over syv millioner laks med en anslått markedspris på to milliarder kroner drept av alger i Ofotfjorden i Nordland og Astafjorden i Troms.
– Vi jobber under tidspress og jobber så fort vi kan. Algene når kanskje anlegget i løpet av onsdag ettermiddag, sier kommunikasjonsrådgiver Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks.
Selskapet startet onsdag å pumpe laks i Våtvika over i den innleide brønnbåten Inter Nord. Onsdag ettermiddag ble også brønnbåten Steigen satt inn i arbeidet. Båtene kan frakte nær 200.000 fisk i hver last, og må gå åtte turer for å tømme anlegget, forteller Martinussen.
– Flyttingen går raskere enn planlagt. Vi håper å ha tømt anlegget før algene når hit. Så får vi se hvordan det går. Det kan se ut som algene er på vei vestover ut Ofotfjorden mot Øst-Lofoten, og vårt anlegg i Våtvika er mest utsatt.
«Nå dør det fisk»
Onsdag formiddag fikk Fiskeridirektoratet rapport om eskalerende dødelighet på anlegget til Mortenlaks ved utløpet av Ofotfjorden, mellom Svolvær og Narvik.
– Der dør det laks nå. Situasjonen eskalerer. Det er stor økning i dødelighet. De har fått en båt som skal pumpe dødfisken, sier seksjonssjenssjef Janne Andersen i Fiskeridirektoratet i Nordland.
Det står 900 tonn laks i anlegget, som Havforskningsinstituttet allerede mandag anslo kunne rammes av algene.
– Vi er på tå hev og jobber så raskt som mulig med å hjelpe oppdretterne å redusere skadene. Men vi kan ikke styre naturen, sier Andersen.
Havforskningsinstituttet frykter algene kan spre seg videre til store lakseanlegg i Raftsundet, til Molla og Skrova ved Svolvær, og Steigen nord for Bodø. Her står det anlegg med mange millioner fisk.
"En tragedie under vann"
Godt vær, lite vind og smeltevann har gitt stor oppblomstring av en alge som kveler laksen. Ved lokaliteten Stabben i Ofotfjorden har Ellingsen Seafood trolig tapt over halvparten av all laks.
Daglig leder Line Ellingsen i Ellingsen Seafood sier det er «vanskelig å forstå» at det foregår en dyretragedie under vann når Lofoten samtidig viser seg fra sin vakreste side.
- Jeg kom akkurat fra anlegget. Det er forferdelig å se en slik dyretragedie. Det er så vakkert i Lofoten, med blå himmel og grønt hav. I kamera kan vi se at fisken svømmer sterk og fin mens det på bunnen ligger tusenvis av død laks, sier Ellingsen.
Selskapet har 900.000 laks i anlegget og kan miste rundt halvparten av fisken. Fisken har en markedsverdi på 250 millioner kroner, der selskapet ligger an til å tape halvparten av inntekten.
– Det er så vidunderlig vakkert i Lofoten, men så er det en tragedie under vann. Det er vanskelig å forstå, når det ser så utrolig idyllisk ut på overflaten. Fisken som er død av alger ser utrolig flott ut, og så går den rett i kverna. Det er veldig trist, sier Ellingsen.
Taper to milliarder
Åtte selskaper i Troms og Nordland har så langt mistet 7,5 millioner laks. Ifølge Fiskeridirektoratet er omlag 11.600 tonn laks, verdt 720 millioner kroner, død av algene.
Om laksen hadde vokst ferdig og nådd slaktevekt på 4,5 kilo, ville fisken hatt en salgsverdi på to milliarder kroner. Det viser en oversikt DN har laget etter å ha hentet informasjon fra selskapene.
Algedøden kan redusere produksjonen av norsk laks med 30.000 tonn i år og øke lakseprisen med en krone per kilo, ifølge en analyse fra Nordea Markets.
Verst rammet er Ballangen Sjøfarm, som har mistet 2,8 millioner laks til en markedsverdi på 750 millioner kroner.
– Det er en enorm dyretragedie. Det er vanskelig for røkterne som jobber med fisk daglig å oppleve at fisken dør uten at de kan gjøre noe, sier kommunikasjonsrådgiver Astrid Aam i Cermaq, som eier 30 prosent av Ballangen Sjøfarm.
- Vi kjemper mot en usynlig fiende og har utrolig lite å stille opp med. Det er vanvittig høye konsentrasjoner av alger. Og de er ikke bare på vannoverflaten, algene går også dypt ned i vannsøylen, så fisken ikke kan rømme unna, sier Ellingsen.
– Det som bekymrer meg mest er arbeidsstokken vi har ansvar for. Det er flere lokalsamfunn langs kysten som blir rammet. Det får vanvittige konsekvenser. For oss betyr det at fire måneders arbeid på slakteriet kan bli borte, sier hun.
Har rekvirert Kystvakten
Fiskeridirektoratet har rekvirert kystvaktskipet Heimdal som blir utstyrt med et mobilt laboratorium for å lokalisere algene og hvor fronten beveger seg.
– Som prognosene tilsa tirsdag har algene spredt seg ut fra Ofotfjorden med pulserende dødelighet i ytre deler og økende dødelighet ved Rinnøya, sier algeforsker Lars-Johan Nautvoll ved Havforskningsinstituttet.
- Det ser ut til at oppblomstringen sprer seg vestover mot Molla, Skrova og Raftsundet, og det er det som bekymrer oss nå, for der er det mange store oppdrettsanlegg, sier Nautvoll.
Ifølge Fiskeridirektoratet har anleggene i faresonen en kapasitet på 11.000 tonn laks.
– Vi må også følge nøye med på Steigenområdet mot sør. Også der er det mange anlegg, men det er foreløpig ikke observert økt dødelighet der, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.