Lakseselskapene har falt på Børsen i år etter tidenes laksefest, og det fallet kommer til å fortsette, ifølge analytiker Kolbjørn Giskeødegård i Nordea Markets. 

Tirsdag er han ute med en ny rapport om sjømatindustrien.  

– Vi tror 2017 fortsetter å være et vanskelig år for norske lakseoppdrettere, sier Giskeødegård.

Sjømatindeksen på Oslo Børs er ned fem prosent siden årsskiftet, mens hovedindeksen er opp fire prosent i samme periode, og den trenden kan fortsette ut året, ifølge Giskeødegård. 

– Ingen trær vokser inn i himmelen, heller ikke sjømat. Aksjemarkedet er for høyt priset. Det vil være tregt resten av året.

Selg fem av syv

Han anbefaler salg av fem av syv sjømataksjer på Oslo Børs, og ser en gjennomsnittlig nedside på 15 prosent for disse selskapene. 

– For tre–fire år siden ville folk kalt laksepriser på 50-tallet for et eventyr. Nå er vi på toppen. Det blir tråere fremover, sier Giskeødegård. 

Han anslår at lakseprisen vil falle fra rundt 60 kroner i første halvår til 53 kroner til høsten og under 50 kroner neste år og i 2019. 

Prisfallet skyldes at markedet snur fra underproduksjon og høy etterspørsel til kraftig økning i produksjon og slakting andre halvår både i Norge og Chile. Det fører til lavere priser i spotmarkedet og redusert inntjening for mange selskaper. 

Stor usikkerhet

– Det er mange usikkerhetsfaktorer, men vi ligger an til formidabel vekst andre halvår. Jeg venter en markant prisreduksjon i andre halvår, fra midt på 60-tallet til et lavt 50-tall, sier Giskeødegård og understreker at biologien til laksen er en stor usikkerhetsfaktor. 

– Selskapene sier at laksens biologi er sterkere i år enn på samme tidspunkt i fjor. Her blir sommeren den store testen, sier Giskeødegård, etter at norske lakseoppdrettere de to siste somrene har mistet store slaktevolum på grunn av lakselus. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Se Stordalens innlegg på EAT-konferansen
EAT-gründer Gunhild Stordalen holdt innlegg på EAT-konferansen i Stockholm mandag.
10:50
Publisert: