Rekordhøye laksepriser ga lakseoppdretterne høy fortjeneste i fjor, viser beregninger som Kontali Analyse presenterte på havbrukskonferansen i Tromsø torsdag. Ifølge sjømatanalytiker Lars Liabø i Kontali oppnådde lakseoppdretterne i fjor rekordhøy omsetning og margin.

Lars Liabø i Kontali Analyse har regnet ut at laksenæringen i fjor hadde en resultatmargin på 39 prosent, som er det høyeste han har registrert på de 20 årene har jobbet med å analysere næringen. 
Lars Liabø i Kontali Analyse har regnet ut at laksenæringen i fjor hadde en resultatmargin på 39 prosent, som er det høyeste han har registrert på de 20 årene har jobbet med å analysere næringen.  (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Det ble rekordinntjening i 2016. Oppdretterne fikk 24–25 milliarder kroner i overskudd, i netto fortjeneste, sier Liabø.

Norge eksporterte laks for 60 milliarder kroner i fjor. Liabø har beregnet at laksenæringen i fjor fikk en resultatmargin på 39 prosent – det høyeste han har registrert på de 20 årene han har analysert næringen.

– Det er utrolig spennende, sier Liabø.

«Next to nothing»

Rekordfortjenesten kommer på tross av rekordhøye kostnader og på grunn av rekordhøye priser.

– Dette skyldes enorm prisoppgang i 2016. Lakseprisen har aldri vært så høy, også om du justerer for inflasjon, sier Liabø.

Lakseprisen økte med 50 prosent fra 40 til 60 kroner i fjor, og ligger an til å øke videre til 70 kroner første halvår 2017. Årsaken er syv prosent nedgang i lakseproduksjonen og om lag ti prosent økning i etterspørselen.

Både Liabø og Sjømat Norge anslår at produksjonen av laks vil øke med mellom én og tre prosent i år, og dermed fortsatt ligge under produksjonsnivået i 2012.

– Det er «next to nothing», sier Liabø.

Lus begrenser veksten

Store problemer med lakselus er ifølge Liabø blitt den største begrensningen for vekst i norsk laksenæring.

– Lus er begrensningen, sier Liabø og får støtte fra Edmund Broback, leder for produksjonsutvalget i Sjømat Norge.

– Lakselusen bestemmer handlingsrommet for oppdrettsnæringen. Lusen begrenser vekst og volum, sier Broback.

Han anslår i likhet med Liabø at produksjonsveksten i Norge blir på én prosent og dermed fortsatt vil ligge under nivået fra 2012.

Fem fantastiske år?

Lakselusen påfører oppdretterne en kostnad på 4–5 kroner per kilo oppdrettslaks, og er den viktigste årsaken til at kostnaden er økt med seks kroner per kilo laks fra 2012 til 2016. Ifølge Liabø utgjør økningen totalt 7,5 milliarder kroner, noe han mener tilsvarer 10.000 arbeidsplasser i næringen.

– Det er et regnestykke til ettertanke og viser at kostnadene ikke kan fortsette å utvikle seg slik, sier Liabø.

Med lavere produksjon i år mener begge analytikerne at de gode prisene holder seg også i år.

– Vi har vært gjennom fire fantastiske år, og jeg ser ingen grunn til at ikke også 2017 blir et svært godt år, sier Lars Liabø. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.