Norsk eksport av laks til Kina var i januar den høyeste på flere år og like mye verd som halve fjorårets lakseeksport til Kina. Fortsetter trenden, vil verdien av laksesalget til Kina passere én milliard kroner i løpet av høsten.

– Det har vært en veldig hyggelig økning. Det er artig å se at vi er på vei tilbake etter mange krevende år i Kina. Nå gleder vi oss til å utvikle markedet sammen med kinesiske partnere, sier norsk fiskeriutsending i Kina, Sigmund Bjørgo i Norges sjømatråd.

Kina innførte strenge restriksjoner på import av norsk laks etter at Nobelkomiteen ga fredsprisen til den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo i 2010. Markedsandelen til norsk laks i Kina falt fra 90 prosent til én prosent etter tildelingen av fredsprisen.

Nå snur det

Nå er salget på vei opp. I mai i fjor undertegnet Norge og Kina en avtale om å normalisere handelsforbindelsene. I november ble flere restriksjoner på import av fisk fjernet, og i desember halverte Kina tollsatsene på flere fiskearter, inkludert fryst laks.

– Økningen i salget startet i november i fjor og har fortsatt inn i nyåret. Vi ser stor etterspørsel etter norsk laks, sier Bjørgo.

I januar ble det solgt norsk laks for 111 millioner kroner til Kina, en økning på 500 prosent fra januar i fjor. Eksportverdien for norsk laks var i fjor på 200 millioner kroner, et beløp norske eksportører passerer i år før februar er omme.

– Fortsetter det slik, kan eksport av norsk laks til Kina nå én milliard kroner i år. Det er innenfor rekkevidde, men kommer an på utviklingen i markedsadgangen, sier Bjørgo.

Ni milliarder om få år

Norges sjømatråd har beregnet at laksemarkedet i Kina innen 2025 kan tredobles til 240.000 tonn. Der bør Norge kunne få en markedsandel på 65 prosent. Med en laksepris på 60 kroner kiloet, gir det en eksportverdi på over ni milliarder kroner per år.

– Potensialet er stort. Veksten i norsk laks kan følge veksten av urbane kinesere i middelklassen som bor i storbyer, sier Bjørgo.

Økt etterspørsel og salg til Kina kan føre til at lakseprisen ikke synker så mye som mange analytikere har anslått. Lakseprisen lå i januar på 57 kroner per kilo, 15 kroner lavere enn på samme tid i fjor. I Kina fikk norske eksportører 63 kroner per kilo.

– Folk er villig til å betale ekstra for norsk laks. Vår laks havner i kategorien high end og går til de beste restaurant- og butikkjedene i Beijing, Shanghai og Guangzhou, sier Bjørgo.

De tre nordnorske fylkene er fortsatt omfattet av egne importrestriksjoner. Mattilsynet opplyser at kinesiske veterinærmyndigheter kommer på kontrollbesøk til Nord-Norge i mars.(Vilkår)