Stadig økende etterspørsel og mindre laks tilgjengelig i markedet enn forventet, har sendt lakseprisen og lakseselskapenes børskurser mot nye høyder. Tirsdag nådde lakseselskapet Salmar rekordnotering på Oslo Børs.
– Ja. Ja vel. Der tok du meg litt på sengen, sier Salmars konsernsjef Trond Williksen, som drikker morgenkaffe og ikke visste om selskapets nye børsrekord når DN ringer.
Gjør Norges rikeste enda rikere
Salmars aksjekurs lå tirsdag morgen på rekordhøye 320 kroner, noe som ga selskapet ny rekordverdi på 36 milliarder kroner. Laksearving Gustav Witzøe (24) eier 53,4 prosent av aksjene i Salmar gjennom familieselskapet Kverva.
Aksjekursen har økt med 33 prosent siden nyttår og 77 prosent siste 12 måneder. Dermed har verdien av Witzøes eierandel i Salmar på kort tid økt til 19,4 milliarder kroner med dagens kurs. Witzøe var i 2017 Norges rikeste mann med 11 milliarder kroner i formue. Med dagens laksepriser og lakseaksjekurser vil 25-åringens verdier fortsette oppover.
Williksen avslører at han ikke følger særlig med på selskapets aksjekurs.
– I Salmar fokuserer vi veldig på det operasjonelle. Å gjøre de riktige tingene. Å hele tiden forbedre oss. Det er vårt fokus. At det vises i høy verdivurdering av selskapet er hyggelig, sier Williksen og drikker mer kaffe.
Passert 200 milliarder
Sjømatindeksen på Oslo Børs vaket også på rekordnivåer tirsdag formiddag. Da var den oppe på 1070 poeng, samme nivå som rekorden satt 12 mars i år, og over rekordnivået høsten 2017 på 1060 poeng.
De 12 sjømatselskapene på Oslo Børs hadde tirsdag en markedsverdi på 202 milliarder kroner. Sjømataksjene på Oslo Børs har steget 16 prosent hittil i år og 31 prosent det siste året. Williksen tror de nye aksjerekordene i år skyldes høye laksepriser og at folk har tro på næringen.
– Lakseprisene har utviklet seg veldig positivt, mer positivt enn vi hadde forventet første del av året, sier Williksen.
– Lakseprisen følger du med på?
– Lakseprisen følger jeg med på hele tiden, sier Williksen.
Uventet høy laksepris
Lakseprisen har i vinter ligget på 60 kroner i snitt, åtte kroner over analytikernes gjennomsnittlige anslag for årets laksepris. Økt etterspørsel og mindre laks i markedet enn forventet, har presset prisene oppover. Mesteparten av laksen som selges i spotmarkedet selges i slutten av uken.
Også det færøyske lakseselskapet Bakkafrost satte ny børsrekord tirsdag, med en aksjekurs på 424 kroner og en markedsverdi på 21 milliarder kroner. Aksjekursen er opp 22 prosent hittil i år og 54 prosent det siste året. Analytiker Alexander Aukner i DNB Markets er ikke overrasket over at Salmar og Bakkafrost setter børsrekord.
– Det er forståelig at de har steget så mye. Vi ser at lakseprisene har steget vesentlig mer enn de fleste trodde. Estimatene er at lakseprisen og aksjekursene skal videre oppover, sier Aukner, som mener Salmar og Bakkafrost har nådd toppnivået.
«De beste gjør det best på børsen»
– Vi mener Salmar og Bakkafrost er fullpriset i dag, og har hold-anbefaling på de to. Dette er de to beste selskapene, som gjør det best på Børsen. De har best produksjon og best margin, og markedet er tydeligvis villig til å betale for kvaliteten, sier Aukner.
Fredag forrige uke rapporterte selgere at de hadde solgt enkelte lass med laks til opp mot 80 kroner kiloet, ifølge nettavisen Ilaks. Med en snittvekt på 4,5 kilo blir det 360 kroner per laks. Oppdretterne har en kostnad på om lag 37 kroner kiloet. Med en laksepris på 70–80 kroner før påske kan enkelte oppdrettere få en fortjeneste på mellom 150–200 kroner per laks.
– Hvor høy laksepris har dere fått i spotmarkedet nå rett før påsken, da bruker jo prisen å gå opp?
– Jeg vet ikke om jeg skal kommentere det, sier Williksen.
– Har dere klart å selge laks for rundt 80 kroner kiloet, slik enkelte selgere har rapportert om?
– Det kan vel være. Jeg vil ikke si mer om det, sier Williksen.
Står på ski bortover, ikke nedover
Salmar selger rundt en fjerdedel av laksen på fast pris på langvarige kontrakter. Med vel tre fjerdedeler av salget i spotmarkedet kan Williksen ta påskeferie, vel vitende om at Salmar ligger an til å øke fortjenesten kraftig i første kvartal som følge av høye laksepriser i vinter.
– Det er viktig at du får frem hovedpunktet mitt, at vi fokuserer på underliggende prestasjoner, sier Williksen, som svarer slik på DNs spørsmål om hans prestasjoner på ski:
– Vi tar påskeferie etter hvert, på hytta på Skeikampen. Da blir det ski.
– Bortover eller nedover?
– Bortover, sier Williksen. (Vilkår)