Svak vekst i lakseproduksjonen, høyere etterspørsel og en svekket norsk krone har gitt høye priser på laks de siste årene. Utfordringer som lakselus har vært en hodepine for selskaper som ønsker å øke produksjonen. Gjennom 2017 har man klart å håndtere utfordringene bedre, som har gitt høyere slaktevolumer og lavere laksepriser.

Lerøy Aurora har er stort slakteri på Skjervøy, som tok over da rekeindustrien forsvant fra bygden.
Lerøy Aurora har er stort slakteri på Skjervøy, som tok over da rekeindustrien forsvant fra bygden. (Foto: Per Thrana) Mer...

Det har gitt utslag i regnskapene til Lerøy Seafood Group og Austevoll Seafood, som tirsdag la frem ferske resultater fra fjerde kvartal i fjor. Møgster-familien på Austevoll utenfor Bergen er kontrollerende eier av Austevoll Seafood, som i sin tur kontrollerer Lerøy Seafood.

Svakere resultater

Sporprisen på laks falt ifølge Lerøy sin kvartalsrapport fra 65,8 kroner kiloen i fjerde kvartal 2016 til 49,3 kroner kiloen i fjerde kvartal i fjor.

– Som følge av bedre biologiske prestasjoner i norsk havbruksnæring gjennom 2017, økte høstet volum i Norge, og ga press på lakseprisene mot slutten av 2017, sier konsernsjef Henning Beltestad i Lerøy i rapporten.

Han la frem et resultat før skatt og verdijusteringer på 772 millioner kroner i fjerde kvartal i fjor. Det er et fall fra én milliard kroner i samme periode året før. Resultat før verdijustering vil si før man har justert for verdien på laksen i merdene, som varierer med lakseprisene.

Oppdrettsselskapet Austevoll eier 52,7 prosent av aksjene i Lerøy. Også de la frem resultater tirsdag.

Det viste et resultat før skatt og verdijustering på 651 millioner kroner, ned fra én milliard kroner i fjerde kvartal 2016.

Både hos Austevoll og Lerøy falt inntektene i fjerde kvartal.

Skuffet markedet

2017 som helhet var imidlertid et svært godt år for selskapene, som begge hadde omsetningsvekst.

Lerøy økte omsetningen til rekordhøye 19,4 milliarder kroner, mens Austevoll hadde en omsetning på 20,8 milliarder kroner.

Lerøy fikk et resultat før skatt og verdijusteringer på 3,7 milliarder kroner, opp fra 2,8 milliarder kroner. Hos Austevoll endte dette på fire milliarder kroner, opp fra 3,9 milliarder kroner. Tross rekordsalg i 2017 responderte markedet med å sende aksjene til de to oppdrettsselskapene betydelig ned på børsen tirsdag.(Vilkår)

Brød og sirkus: Slik lager man Ribollita
Slik forvandler du forrige ukes stusslige kavring til silkemyk, kjernesunn suppe
02:16 Min
Publisert: