Mandag morgen la Havbruksskatteutvalget frem sin utredning om hvordan norske oppdrettere bør skattes i fremtiden.

I rapporten presenterer utvalget en løsning for overskuddsbasert grunnrenteskatt for havbruksnæringen. Et flertall bestående av utvalgets leder Karen Helene Ulltveit-Moe, samt advokat Gudrun Bugge Andvord, professor Claire Winifred Armstrong, professor emeritus Vidar Christiansen i Nedre Eiker, advokat Amund Noss og professor Linda Østbakken, foreslår at grunnrenten hentes inn gjennom en overskuddsbasert, periodisert grunnrenteskatt.

Utvalget har ifølge rapporten tatt utgangspunkt i en tradisjonell, periodisert grunnrenteskatt, lik den petroleumsnæringen og kraftnæringen har i dag.

– Det vil sørge for at investeringer som er lønnsomme før skatt, også er lønnsomme etter grunnrenteskatt. En overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være et presist virkemiddel for å hente inn en andel av grunnrenten til fellesskapet, særlig fra eksisterende tillatelser, heter det i rapporten.

Flertallet foreslår en 40 prosents sats for grunnrenteskatt for havbruk. Det anslås å gi et utbytte til det offentlige på om lag syv milliarder kroner.

Flere oppdrettsaksjer svarer nyheten med å falle på Oslo Børs. Etter en halvtime er Mowi ned 2,7 prosent, Salmar er ned 1,9 prosent og Lerøy Seafood er ned 1,8 prosent. Sjømatindeksen på børsen er ned 1,4 prosent.

Videre i utredningen argumenterer utvalget for at en overskuddsbasert grunnrenteskatt vil være tilpasset lønnsomhet over tid, og ikke medføre «den uheldige effekten på investeringer som en brutto produksjonsavgift vil ha».

– En brutto produksjonsavgift vil ikke være tilpasset variasjoner i lønnsomhet, og vil kunne ha svært uheldige konsekvenser for havbruksnæringen i Norge, står det i rapporten.

Møtt motstand

Utvalget er ledet av økonomiprofessor Karen Helene Ulltveit-Moe ved Universitetet i Oslo, og har holdt på siden det ble utnevnt av regjeringen i september 2018. Allerede lenge før utredningen ble lagt frem har forslaget om lakseskatt møtt massiv politisk motstand.

Flertallet av regjerings- og opposisjonspartier sier nei til å innføre grunnrenteskatt på fiskeoppdrett. Grunnrente er inntekten man kan få av å eie en naturressurs. Både oljebransjen og vannkraft har grunnrenteskatt.

I mars sa både Venstre og Høyres landsmøter nei til grunnrenteskatt for oppdrettsnæringen. Fremskrittspartiet har også sagt at det er uaktuelt.

– Nei, det er ikke aktuelt for Fremskrittspartiet å gå inn for noen form for grunnrenteskatt. Dette alternativet regner jeg med er dødt, sa Sivert Bjørnstad, Frps finanspolitiske talsmann til DN i midten av oktober.

Det var SV som utløste prosessen i 2017 da de foreslo en produksjonsavgift for oppdrettsnæringen, men året etter fikk regjeringspartiene flertall for å gjennomføre en utredning av ulike varianter for beskatning.

– Jeg tror at her må det skje noe. Det er et trykk fra både kommunene og folket. Vi kan ikke sitte her og se på at det skapes superprofitt på fellesskapets verdier, uten at fellesskapet får noe igjen, sa nestleder Torgeir Knag Fylkesnes i SV til NTB søndag. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.