Hittil i år har øyelege Ole Morten Halvorsen kjøpt nær to millioner aksjer i oppdrettsselskapet Grieg Seafood. Han eier nå over fem millioner aksjer i selskapet, en aksjepost som med dagens aksjekurs er verdt over 354 millioner kroner.

De største aksjekjøpene gjennomførte Halvorsen i sommer da aksjekursen lå ned mot 60 kroner per aksje. Men han har også fortsatt å kjøpe utover høsten selv når kursen nærmet seg 80 kroner per aksje. De siste ukene har Grieg Seafood i likhet med flere andre oppdrettsselskaper blitt tynget av den skuffende utviklingen i lakseprisene.

Siden toppen i midten av november har aksjekursen i Grieg Seafood falt over 16 prosent til rundt 70 kroner per aksje i dag.

Har tapt 65 millioner på én måned

For Halvorsen personlig utgjør dette kursfallet et papirtap på over 65 millioner kroner. I denne beregningen er det tatt hensyn til at det ble betalt ut utbytte på én krone per aksje den 16. november. Men øyelegen ser ikke ut til å la seg skremme av hverken kursfall eller slappe laksepriser. Sist uke kjøpte han ytterligere 100.000 aksjer i Grieg Seafood for rundt 7,5 millioner kroner.

Ole Morten Halvorsen (57) er overlege på Ullevål universitetssykehus' øyeavdeling. I tillegg jobber han med synskirurgi på en privat klinikk. Halvorsen besvarte ikke DNs henvendelser mandag.

Det er ikke bare som aksjonær i Grieg Seafood at øyelegen satser på lakseoppdrett. Han eier gjennom selskapet OM Holding as også aksjer for 122 millioner kroner i Austevoll Seafood og for 78 millioner kroner i Lerøy Seafood Group.

Ved inngangen til året satt han gjennom OM Holding as på en aksje- og obligasjonsportefølje til en verdi av 1,73 milliarder kroner mot bare 588 millioner kroner året før. Bare i 2016 tjente han over 530 millioner kroner på sine investeringer.

Skuffende laksepriser

Jul og nyttår er som regel høysesong for salg av lakseprodukter. Ofte har man derfor tidligere sett prisoppgang på laks i fjerde kvartal. I år har imidlertid utviklingen i lakseprisene skuffet både analytikere og lakseinvestorer.

Siden i sommer har prisen for fersk og frossen laks falt med over 15 kroner per kilo. I forrige uke valgte Nordea å nedgradere Grieg Seafood, Bakkafrost og Salmar fra hold til salg. Kursmålet for Grieg Seafood ble satt til 55 kroner per aksje, noe som indikerer et ytterligere kursfall på over 20 prosent fra dagens nivå på rundt 70 kroner per aksjer.

Dersom Nordea får rett kan verdien av Halvorsens investering i Grieg Seafood krympe med ytterligere 76 millioner kroner.

Frykter fortsatt prisfall

Nordea skrev i sin rapport at de på grunnlag av volumvekst i laksemarkedet forventer at lakseprisene kommer til å falle de kommende årene.

– Dersom markedet reagerer på volumene på samme måte som det gjorde i 2017, kommer 8 prosent kapasitetsvekst til å resultere i en 18 prosent prisnedgang for 2018, skrev Nordea i sin rapport.

Ole Morten Halvorsen er nå den nest største aksjonæren i Grieg Seafood, med en eierandel på 4,53 prosent gjennom sitt selskap OM Holding.

Halvorsen var ved inngangen til 2017 blant de mest belånte privatinvestorene på Oslo Børs, og låner betydelige summer for å investere i aksjemarkedet, såkalt giring. Ifølge OM Holdings årsregnskap for 2016, økte gjelden til kredittinstitusjoner fra 294 millioner til nær 920 millioner kroner. (Vilkår)

Sjekk de praktiske løsningene i Volvos nye kompaktsuv
Volvo XC40 kommer med mange praktiske løsninger. DN viser deg noen av dem.
01:06
Publisert: