Fra havgapet på Dønna på Helgelandskysten forsker Letsea på splitter nye miljøvennlige måter å avle opp laks på.

– Dette er en pris som går til alle de ansatte. Alle som deltar, står opp om morgenen og bidrar, sier daglig leder Kristian Johnsen i Letsea.

På scenen i Christiania Theater i Oslo, foran hundrevis av mennesker, ble han sammen med avdelingsleder Henriette Hanssen og styreleder Per Kristian Nordøy overrakt gaselleprisen av kronprins Haakon Magnus til stor applaus og konfetti.

«Vi får ting gjort»

For 16 år siden måtte Johnsen og to andre ansatte bruke robåt ut til merdene på forskningsstasjonen. Nå er selskapet kåret til Norges raskest voksende og mest vellykkede bedrift på DNs 15. gasellekonferanse.

Sjefredaktør Amund Djuve (til venstre) sammen med prisutdeler kronprins Haakon Magnus og Oslo-ordfører Marianne Borgen i Christiania Theater.
Sjefredaktør Amund Djuve (til venstre) sammen med prisutdeler kronprins Haakon Magnus og Oslo-ordfører Marianne Borgen i Christiania Theater. (Foto: Javad Parsa)

– Det har vært veldig fint og lett egentlig. Vi er en bedrift som tar tak i utfordringene i oppdrettsnæringen. Det er lett å si at vi skal gjøre dét og dét, men vi får ting gjort, sier styreleder Nordøy.

Vanvittig resultatmargin

Selskapet har de fire siste årene økt antall ansatte fra fem til 38 ansatte. Omsetningen er mer enn 13-doblet, fra 24 millioner i 2013 til 318 millioner kroner i fjor. Driftsresultatet økte fra fem til 88 millioner kroner i samme periode, etter en vellykket satsing på å forske frem miljøvennlige løsninger for lakseoppdrett.

Strawberry-eier Petter A. Stordalen holdt foredrag om viktigheten av kultur på arbeidsplassen, og han fortalte hva slags arbeidskultur han forsøker å skape.
Strawberry-eier Petter A. Stordalen holdt foredrag om viktigheten av kultur på arbeidsplassen, og han fortalte hva slags arbeidskultur han forsøker å skape. (Foto: Javad Parsa)

Sjefredaktør Amund Djuve i Dagens Næringsliv sier det har vært veldig mange oppdrettsselskaper blant gasellene opp igjennom årene, men at Letsea har utmerket seg på ett vis.

– Det som er spesielt er at de har en vanvittig resultatmargin. Det er ikke ofte du ser det på selskap av denne størrelsen, sier Djuve om Letsea som i 2016 hadde en driftsmargin på 27 prosent.

Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, snakket om jobber og velferd.
Administrerende direktør i NHO, Kristin Skogen Lund, snakket om jobber og velferd. (Foto: Javad Parsa)

Letsea er et av de første selskapene som har latt lakseyngel, såkalt smolt, vokse seg store på land før de er blitt sluppet ut i merdene, fri for lus og andre sykdommer.

– Hvor skal prisen stå?

– Den må stå en synlig plass på kontoret, sier Henriette Hanssen.

– Ja, og den må stå i mellom fylkesprisene, sier Johnson og høster latter blant kollegene.

Smykker seg med gasellepris

Like før den nasjonale gasellevinneren ble kåret, ble det norske moteselskapet Tom Wood kåret til gasellen i Oslo. Et selskap som ikke har tatt opp et eneste lån for å vokse seg til å bli gaselle.

- Dette er veldig stas. Jeg kjenner meg igjen i det som har blitt sagt på scenen om at man må jobbe veldig mye og stå på litt ekstra. Man kommer ikke langt med middelmådighet, sier Mona Jensen, som startet opp Tom Wood i 2013.

Les historien om hvordan ekteparet bygget opp Tom Wood uten en eneste krone.

Siden den gang har omsetningen til selskapet bare økt og økt, og Jensen og ektemannen Morten Isachsens smykker, klær og solbriller selges nå i butikker i motemetropoler som Milano, New York og London.

- Vi har kjent til gaselleprisen i mange år og synes at det å komme på en slik liste er en bekreftelse på hvor godt vi har gjort det. Det fungerer som en påminnelse på noe man fort glemmer i hverdagen. Jeg tenker det er verdt å ta et ekstra eple i dag, sier Isachsen som er daglig leder i selskapet.

Ekteparet merket at det er mange unge mennesker som starter nye merkevarer, men at det tar lang tid før man ser at det skaper arbeidsplasser og store vekstkurver.

- Vårt råd til andre bedrifter som vil vokse er å jobbe dag og natt, og få mest mulig erfaring og kompetanse inn i laget, sier Jensen.

- Bare gjøre det man føler for og ikke være redd for å feile, legger Isachsen til.(Vilkår)

Her ankommer kronprinsen årets gasellefinale
Årets gasellevinner er iferd med å kåres på Christiania Teater i Oslo.
01:53
Publisert: