Like utenfor den lille byen Belfast i Maine, vel 30 mil nord for Boston på den amerikanske østkysten, vil Nordic Aquafarms bygge et enormt landbasert oppdrettsanlegg for atlantisk laks. Avtalen omfatter en tomt på 160 mål nær byen med 7000 innbyggere.

– Vi har brukt seks måneder på å finne den ideelle plassen for anlegget. Her får vi rikelig tilgang på både kaldt ferskvann og saltvann samtidig som vi er nær de store amerikanske markedene, sier administrerende direktør Erik Heim (50).

Fire milliarder

Det helintegrerte anlegget, som skal ta hånd om laksen fra rogn til slakt, skal fullt utbygget produsere 33.000 tonn laks årlig tilsvarende åtte prosent av amerikanernes konsum av laks.

33.000 tonn laks er omtrent like mye som ti tradisjonelle sjøbaserte oppdrettsanlegg produserer årlig og eksempelvis 60 prosent av den samlede lakseproduksjonen i fjor fra børsnoterte Bakkafrost som på Oslo Børs prises til 15 milliarder kroner.

Nordic Aquafarms anslår samlet investering i anlegget i USA til mellom 450 og 500 millioner dollar eller nær fire milliarder kroner.

Rasmussengruppen i Kristiansand, her ved administrerende direktør Dag Rasmussen, er desidert største aksjonær i Nordic Aquafarms.
Rasmussengruppen i Kristiansand, her ved administrerende direktør Dag Rasmussen, er desidert største aksjonær i Nordic Aquafarms. (Foto: Jacob Buchard)

Første fase med en produksjon på 13.000 tonn og et behov for omtrent 60 ansatte, vil koste 150 millioner dollar (snaut 1,2 milliarder kroner), opplyser Heim.

Byggestart vil etter planen være i 2019.

Tunge investorer

Nordic Aquafarms, som etter planen skal starte opp produksjon på land i den gamle hydrogenfabrikken i Fredrikstad i desember med en årlig produksjonskapasitet på 2000 tonn laks, har fått med seg en rekke tunge investorer på satsingen. Rasmussengruppen i Kristiansand er desidert størst. Blant de 19 aksjonærene som så langt har spyttet inn 288 millioner kroner i aksjekapital, finner vi også industridesigneren Bård Eker, Wilhelmsenfamiliens investeringsselskap Taluma Invest. Også Sundt as, selskapet som eies av søsknene Helen og Christian Sundt, er på listen med 2,76 prosent av aksjene.

Sundt er også blant de største aksjonærene i Atlantic Sapphire, selskapet som planlegger bygging av et gigantisk oppdrettsanlegg for laks i Florida som i første omgang skal kunne produsere 10.000 laks i året.

Fullt utbygget i 2026 er planen at laksefabrikken i Florida skal kunne produsere 90.000 laks i året. Atlantic Sapphire er notert på gråmarkedslisten OTC med en markedsverdi på snaut 1,4 milliarder kroner. (Vilkår)

Dette flyet vil Flyviking-gründeren erobre Nord-Norge med – igjen
Ola Giæver har funnet en flymodell i Sveits og vil tilbake på kortbanenettet.
00:55
Publisert: