– Du er blant trekkplastrene når DN arrangerer havkonferanse 22. til 24 oktober. På havkonferansen kommer det både en Obama-rådgiver og en klimapsykolog for å spre håp blant de fremmøtte. Hva skal du bidra med?

– Det har vært brukt mye tid på dystre meldinger om klimaet og havmiljøet. Jeg ønsker å endre narrativet, vise gründerne som har ideer. Det er løsninger som kan inspirere folk, ikke bare «doom and gloom».

– Men i innleggene dine snakker du om plastberg, at halvparten av alt marint liv er blitt borte på 40 år, og andre triste ting. Har du tatt tak i eget forbruk?

– For å klare omstillingen må vi gjøre store endringer, men vi kan også bidra som enkeltpersoner i hverdagen. Jeg sykler overalt, har med egen kopp i stedet for å bruke engangskopper, jeg plukker søppel, og begrenser bruken av plast, selv om det ikke er lett.

– Hver gang det holdes en havkonferanse, er olje og gass den blå elefanten i rommet. Ingen vil visst forholde seg til havnæringen som bidrar med 40 prosent av norske eksportinntekter?

– Det er utopi å avvikle den næringen over natten. Men vi bør bruke kompetansen fra olje- og gassnæringen på fornybar energi og andre bærekraftige prosjekter. Subsea- og offshorekompetansen derfra er verdifull. Mange av gründerne vi er i kontakt med, har olje- og gassbakgrunn.

– Hvilke følelser har du for politikernes favorittfremtidsnæringer som havvind, havoppdrett, bioprospektering, alger og havbunnsmineraler?

– Det er bra at vi har en havstrategi. Norge er et av de landene i verden som har best kompetanse på alle områder i havet. Nå må vi gå fra ord til handling. Havvind er den del av løsningen, men kun hvis vi klarer å gjøre det riktig. Vi kan ikke bare subsidiere de store aktørene.

Maren Hjorth Bauer (34) hopper ut i Oslofjorden i oktober.
Maren Hjorth Bauer (34) hopper ut i Oslofjorden i oktober. (Foto: Aleksander Nordahl)

– Når vi snakker om blå oppstartsselskaper – hvor mye penger har dere i Katapult Ocean stablet sammen til investeringer?

– Foreløpig har vi i underkant av 40 millioner kroner å investere. Kapitalen kommer fra seks land. Vi har investert i 11 selskaper, 1,3 millioner i hvert. Nå skal vi plukke ut 13 nye selskaper vi skal investere i, i løpet av de neste syv ukene. Vi har mange gode kandidater. Vi begynte med 840 oppstartsselskaper fra 80 land.

– Så i fremtiden skal vi leve av å plukke plast i havet for hverandre?

– Nei, for det første håper jeg vi slipper å plukke plast i havet, ved at vi reduserer forbruket og resirkulerer plasten på land. Men dette handler ikke bare om plast. Vi investerer i alle havnæringene.

–Det er blitt mange milliardfond med grønne mandater. Selv oljeinvesteringsselskapet Hitecvision har kastet seg på. Hva kan dere stille opp med da?

– Fondene du nevner, er mye større spillere, og de går inn på et mye senere stadium enn vi gjør. Noen kan eventuelt investere i selskapene våre senere eller våre fond. Vi støtter tidligfasegründere som jobber med havproblematikk. Vi bidrar ikke bare med penger.

Maren Hjorth Bauer (34)
Maren Hjorth Bauer (34) (Foto: Aleksander Nordahl)

–Hvilket forhold har du personlig til havet? Liker du å bade?

– Jeg bader hele året og har vokst opp med hytte ved vannet, der vi fisket og fanget krabber. Jeg tror nordmenn undervurderer hvilket forhold vi har til havet. Alle kan svømme, for eksempel. Og vi drar ut til havet for å finne roen. For et par uker siden var jeg selv oppe på Helgeland, på en liten øy. Sammen med mannen og sønnen min skuet vi utover havgapet. Det var fantastisk.

–Har du hatt en personlig hav- eller klimaoppvåkning?

– Forsøplingen har gjort inntrykk. Jeg bodde i Nigeria et halvt år med McKinsey, og har vært en del rundt i Afrika. Mange steder der mangler det systemer. Vi er privilegerte i Norge som kan tenke på bærekraft. Er du fattig i Afrika, tar du den fisken du får, selv om den er overfisket.

–Jeg leser at du liker å reise. Har du ikke flyskam?

– Jeg flyr en del, men jeg offsetter alt ganger to. Og det som virkelig har fått åpnet min horisont, er å komme utenfor den boblen vi lever i her i Norge, som da jeg var 15 og bodde hos en familie i Sør-Afrika. Det åpnet øynene mine for forskjellene i verden. Flyskam? Vi har vel alle en eller annen form for skam, men jeg tror ikke løsningen er å påføre folk skam.

Maren Hjorth Bauer (34)
Maren Hjorth Bauer (34) (Foto: Aleksander Nordahl)

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.