John Fredriksens oppdrettsselskap Marine Harvest la onsdag morgen frem tallene for årets tre første måneder.

Det viser et operasjonelt driftsresultat på 158 millioner euro, tilsvarende 1,5 milliarder kroner med utgangspunkt i onsdagens valutakurs. I samme periode i fjor var resultatet 220 millioner euro.

På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 155 millioner euro, ifølge estimater innhentet av Inquiry Financial for TDN Direkt. Det var også det Marine Harvest selv meldte om i en resultatoppdatering 16. april i år.

Driftsinntektene var på 862 millioner euro i kvartalet, mot ventet 822 millioner euro.

«Etterspørselen har økt»

– Etterspørselen etter laks har økt i år sammenlignet med slutten av 2017. Dette har ført til høye priser og et godt resultat for Marine Harvest, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Marine Harvest.

Marine Harvest foreslår å betale et ordinært kvartalsutbytte på 2,60 kroner per aksje for årets første kvartal, ifølge rapporten.

Samlet slaktet selskapet 81.212 tonn laks i kvartalet. Det ventes et slaktevolum på 400.000 tonn i år, nedjustert fra tidligere 410.000 tonn.

Ber regjeringen revurdere ny skatt

Marine Harvest er kritisk til nyheten om at regjeringen vil utrede muligheten for å innføre en ekstraskatt på havbruk og oppdrett. I rapporten trekker oppdrettselskapet frem at usikkerhet omkring, eller en økning av, den totale skattebyrden for norsk laks vil øke de totale kostnadene og redusere Norges konkurranseevne på det globale markedet.

– Styret oppfordrer derfor sterkt den norske regjeringen til å vurdere totalbelastningen av skatter og avgifter på norsk oppdrettsindustri, sett i lys av den globale konkurransesituasjonen, heter det i rapporten.

Marine Harvest har hatt et godt år så langt på Oslo Børs. Kursen er onsdag opp 29,16 prosent til 176,5 kroner. Laksekjempens markedsverdi er 86,5 milliarder kroner.

Tre av syv analytikere anbefaler kjøp/overvekt, to anbefaler hold, mens to har undervekt/salgsanbefaling, ifølge TDN Direkt. Gjennomsnittlig kursmål er 165 kroner, varierende mellom 110 kroner og 196 kroner.(Vilkår)

Lokket på for Lerum i Sogndal
DN var med da det siste glasset med jordbærsyltetøy gikk ut av den nesten hundre år gamle fabrikken i Sogndal.
02:02
Publisert: