Grieg Seafood politianmeldte den svenske journalisten, forfatteren og sportsfiskeren Mikael Frödin (57) etter at han 21. juli i fjor dykket og filmet laks i selskapets oppdrettsanlegg på Hesten i Altafjorden. Bildene viser blant annet laks med betydelige skader.

Politimesteren i Finnmark ila Frödin en bot på 10.000 kroner for brudd på akvakulturloven. Det er ulovlig å ferdes nærmere enn 20 meter fra et oppdrettsanlegg.

2. november skal Alta tingrett behandle saken, ettersom Frödin nekter å betale boten.

Michael Frödin fikk en bot på 10.000 kroner etter å ha dykket og filmet i et oppdrettsanlegg tilhørende Grieg Seafood i Altafjorden.
Michael Frödin fikk en bot på 10.000 kroner etter å ha dykket og filmet i et oppdrettsanlegg tilhørende Grieg Seafood i Altafjorden. (Foto: Michael Frödin)

Handlet i nødrett?

Frödin erkjenner at han trengte inn på oppdrettsanlegget, men skriver i en pressemelding at han ikke er enig i at handlingen var ulovlig.

– Vi har samlet informasjon og det er mitt journalistiske ansvar å vise allmennheten oppdrettsnæringens negative påvirkning på de økologiske systemene, skriver Frödin.

– Det innsamlede bilde- og filmmaterialet viser syk fiske, mistilpasset fisk, sterk økologisk påvirkning og en betydelig risiko for de ville laksestammene, mener han.

Frödin besøkte Alta i fjor sommer i forbindelse med det han karakteriserer som en internasjonal filmproduksjon om oppdrettsnæringens påvirkning for ville laksebestander. Filmen skal ha premiere neste år.

– Vi var tvunget til å bryte loven for å dokumentere forholdene, hevder Frödin som mener oppdrettsnæringen bryter internasjonale miljølover. Han skriver også at han er forberedt på å gå i fengsel for handlingene.

Svein Holden fra advokatfirmaet Hjort skal forsvare Frödin i retten.

– Vi mener Frödin har handlet i lovlig nødrett. Hans formål var kun å innhente informasjon for å belyse virksomhetens innvirkning på miljøet, sier Holden.

– Kan vi være sikre på at bildene Frödin presenterer fra Grieg Seafoods anlegg i Altafjorden faktisk er tatt der?

– Så langt jeg vet er bildene fra det anlegget, ja, sier Holden som kommer til å legge ned påstand om full frifinnelse av Frödin.

Andreas Kvame, administrerende direktør i Grieg Seafood, sier han ikke har sett bildene tatt av Frödin og dermed ikke kan kommentere dem.

– Frödin mener han handlet i lovlig nødrett?

– Da har vi tydeligvis veldig forskjellig oppfatning av hva nødrett er for noe. Men ut over det har vi ingen ytterligere kommentarer til saken, sier Kvame.

Nå er det bare én ting KrF-leder Knut Arild Hareide kan håpe på
Spørsmålet er om det lar seg gjennomføre, sier DNs politiske redaktør.
02:19
Publisert:

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.