Et sterkt laksemarked bidro til at laksegiganten tjente rundt tre ganger mer i fjerde kvartal enn samme kvartal året før.

Allerede 17. januar meldte Mowi hovedtallene for kvartalet. Det meldte da om et justert driftsresultat på rundt 146 millioner euro (cirka 1,5 milliarder kroner), opp fra 49 millioner euro samme kvartal året før. Det var imidlertid ventet et enda bedre resultat, hele 160 millioner euro, ifølge en sammenstilling gjort av Infront før oppdateringen.

Styret i Mowi har besluttet å dele ut én krone per aksje i utbytte for kvartalet, i tillegg til 0,40 kroner i ekstraordinært utbytte som følge av en sterk finansiell posisjon og gode fremtidsutsikter. Den samlede utbyttebetalingen på 1,40 kroner utgjør totalt 724 millioner kroner som deles ut til aksjonærene.

Dette er på samme nivå som kvartalet før.

Holder på slaktevolumet

Som vanlig var det den norske virksomheten som hadde best marginer, med 1,75 euro per kilo slaktet laks i driftsresultat. Dette er også den desidert største virksomheten til Mowi, med et slaktevolum på 71.000 tonn i kvartalet, av et totalvolum på 115.000 tonn.

Året som helhet ble et rekordår med inntekter på 4,2 milliarder euro og et slaktvolum på 466.000 tonn. Mowi fastholder et slaktevolum på 460.000 tonn i 2022, hvorav 272.000 ventes komme fra Norge.

  • Mowi venter et slaktevolum på 98.000 tonn i første kvartal.
  • I Norge ventes slaktevolumet ligge på 60.000 tonn i første kvartal.

Høye laksepriser

For året 2022 venter Mowi ingen tilbudsvekst i det hele tatt.

- Den sterke etterspørselen etter videreforedlede produkter har vært imponerende under pandemien, og nivåene fortsetter å være høye. Prisutviklingen for laks fremover ser positiv ut med forventninger om ingen tilbudsvekst i år. Mowi er godt posisjonert for å ta del i dette med sin integrerte verdikjede og lave kontraktsandel, sier Vindheim.

DN skrev nylig om de høye lakseprisene som nærmer seg 100 kroner kiloen for den største fisken.

Mandag denne uken ble det kjent at Mowi ikke gikk videre med sitt varslede bud på det trønderske lakseselskapet NTS. Dette skjedde etter at Salmar, hvor Gustav Witzøe er hovedeier, varslet at det byr 120 kroner aksjen, eller 15,1 milliarder kroner, for NTS.

Skal spare mer

Mowi har siden 2018 kuttet gjennom ulike kostnadskuttprogram, og i fjor ble det realisert 45 millioner euro i årlige kostnadskutt, ifølge selskapet. Det er over målet på 25 millioner euro.

Nå innfører laksegiganten enda et spareprogram der kostnadene skal kuttes med 25 millioner euro i 2022.

I kvartalspresentasjonen påpekes det at man har opplevd et underliggende kostnadspress på grunn av det som kalles «biologi», altså fiskens helsetilstand. Fortsatt fokus på kostnader er nødvendig for å håndtere økende priser på fôr, mer utfordrende biologi og komplekse reguleringer, ifølge selskapet.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.