Mowi er verdens største lakseoppdretter og har de siste fem årene betalt 20 milliarder kroner i utbytter til sine aksjonærer. Milliardær John Fredriksen er fortsatt den største eieren med 14,5 prosent av aksjene, og har til sammen fått flere milliarder kroner i utbytte fra selskapet.

Her ankommer John Fredriksens nye kjæreste det tradisjonelle juleselskapet på Theatercafeen
01:38
Publisert:

Med rekordhøyt resultat kan både Fredriksen og andre eiere feire 17. mai med enda mer penger inn på kontoen. I fjor fikk eierne fem milliarder kroner i utbytte, mens aksjonærene i 2017 fikk nesten seks milliarder i utbytte. Og laksefesten er ikke over.

I år foreslår styret å betale 2,60 kroner per aksje. Det gir et samlet utbytte til aksjonærene på 1,3 milliarder kroner bare i første kvartal.

Fredriksen, som kontrollerer i overkant av 14 prosent av selskapet, får utbetalt 193 millioner kroner i utbytte i første kvartal.

Høye laksepriser og stort slaktevolum er årsaken til de gode resultatene. Selskapet fikk et operasjonelt resultat før skatt på 196 millioner euro, om lag 1,9 milliarder kroner. Det er 400 millioner mer enn i samme kvartal i fjor, da resultatet ble 158 millioner euro, om lag 1,5 milliarder kroner.

Høyere laksepriser

Tallene er i tråd med selskapets forhåndspresentasjon av første kvartal før påske, da Mowi i forbindelse med presentasjon av fjerde kvartal i fjor kom med en handelsoppdatering av selskapets produksjon.

Selskapet slaktet 104.000 tonn sløyd laks i første kvartal. Lakseprisen har i snitt ligget på 64 kroner i første kvartal, to kroner over fjoråret, og har økt inntektene der laksen er solgt i spotmarkedet.

Over halvparten av laksen er slaktet og solgt fra Norge, med Chile, Skottland og Canada på de tre neste plassene. Fortjeneste per kilo (ebit per kilo) fordelt på regioner var på 2,07 euro i Norge, 2,27 i Skottland, 1,41 i Canada og 1,47 i Chile. Fortjenesten per kilo fortsetter å være helt spinnvill i Irland der Mowi sitter igjen med 4,38 euro per kilo laks slaktet.

Skal slakte 430.000 tonn i år

– Etterspørselen etter våre produkter fortsetter å være god. Det har gitt høye priser i alle markeder. Kombinert med rekordhøye volumer og god drift har dette bidratt til gode resultater for konsernet, sier konsernsjef Alf-Helge Aarskog i Mowi i en melding.

Selskapet hadde inntekter på 979 millioner euro i første kvartal, opp fra 862 millioner euro i samme periode for et år siden. Guidingen for slaktevolumet i 2019 forholder seg uendret på 430.000 tonn.

Mowi venter fremdeles at driftsinvesteringene vil være på om lag 290 millioner euro i 2019, mens arbeidskapitalbyggingen vil være på rundt 115 millioner euro.

Hittil i år har Mowi-aksjen steget fire prosent. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.