Oppdrettsselskapet Mowi leverte et operasjonelt driftsresultat på 107 millioner euro i første kvartal, ifølge en slakteoppdatering mandag.

På forhånd var det ventet et operasjonelt driftsresultat på 155 millioner euro, ifølge TDN Direkt. I første kvartal i fjor var det operasjonelle driftsresultatet på 196 millioner euro.

Da Oslo Børs åpnet reagerte markedene umiddelbart på nyheten. I 11-tiden hadde aksjen hentet seg noe inn, og lå 7,4 prosent i minus.

Dette innebærer at over syv milliarder i markedsverdi er borte.

John Fredriksen har store papirtap knyttet til Mowi.
John Fredriksen har store papirtap knyttet til Mowi. (Foto: Ints Kalnins/Reuters/NTB Scanpix)

John Fredriksens Geveran Trading er største aksjonær i Mowi, med 15,19 prosent av aksjene, ifølge selskapets aksjonæranalyse.

Fredriksens Geveran har dermed et papirtap på rundt 1,2 milliarder kroner knyttet til det kraftige fallet.

Sjømat trekkes ned

De fleste andre lakseaksjene notert i Oslo blir med nedover etter Mowis skuffende resultater. Slik så situasjonen ut mandag formiddag.

  • Grieg Seafood faller 5,2 prosent.
  • Norway Royal Salmon faller 5,4 prosent.
  • Salmar faller 3,8 prosent.
  • Lerøy faller tre prosent.
  • Austevoll faller 2,8 prosent.

Pekepinn for sektoren

Sparebank 1 Markets varslet mandag morgen at de skuffende resultatene ville påvirke dets estimater av Mowi.

– Høyere kostnader og dårligere resultater påvirker naturligvis estimatene negativt, sier analytiker Thomas Myrholt i Sparebank1 Markets.

Han peker også på Grieg som også faller kraftig mandag.

– De kom med en oppdatering like før børsslutt på fredag som markedene nok ikke tok helt innover seg. Dette prises inn nå, sier Myrholt.

Han påpeker at de fleste andre selskapene kun rapporterer volum og ikke kostnadsbildet i denne typen oppdateringer, i motsetning til Mowi og Grieg.

– Dermed gir dårlige tall hos disse en pekepinn for hele sektoren, noe vi kan se at markedet reagerer på nå, sier analytikeren.

DNB Markets nedgraderer mandag Mowi til holdanbefaling og nedjusterer kursmålet til 180 kroner per aksje, fra tidligere 200 kroner, skriver TDN.

Utsetter utbyttebeslutning

Styret i Mowi har besluttet å utsette beslutningen om utbytte for første kvartal 2020 til andre kvartal som følge av koronaviruset.

– Styret anser det som essensielt å opprettholde en sterk finansiell posisjon i denne økte tiden av usikkerhet som følge av covid-19. Situasjonen er utfordrende for alle og Mowi er intet unntak, skriver Mowi i slakteoppdateringen.

Selskapet skriver at driften har vært mer eller mindre normal, men at kostnadene er høyere enn vanlig som følge av dyre tiltak innført internt og eksternt.

Operasjonelt driftsresultat per kilo laks var 1,65 euro i første kvartal, mot ventet 2,27 euro per kilo.

Netto rentebærende gjeld var ved utgangen av første kvartal 1,36 milliarder euro.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.