Mandag denne uken varslet lakseselskapet Salmar at det har til hensikt å fremme et bud på det trønderske lakseselskapet NTS i en avtale som priser NTS til rundt 15,1 milliarder kroner.

Få minutter etterpå kom meldingen fra Mowi om at det ikke kommer til å gå videre med sine planer om å fremme et bud på 110 kroner aksjen. Årsaken som ble oppgitt: at betingelsene ikke lenger var til stede.

Mowi-sjef Ivan Vindheim sier de fortsatt er interessert, om ting endrer seg:

– Om betingelsene kommer på plass, vil vi se på dette på nytt, sier han.

Onsdag la Vindheim frem selskapets sterkeste årsresultat noensinne og varslet ekstraordinært utbytte.

Han sier at det er særlig forutsetningen om kontroll i selskapet som gjorde at det ikke gikk videre med planene.

– Vi er en industriell aktør, og søker bestemmende innflytelse, altså over 50 prosent. Det var det ikke mulig å få til her.

Fikk invitasjon

Da Mowi offentliggjorde sin intensjon om å legge et bud på NTS, opplyste selskapet at det var invitert av «et flertall av aksjonærene» til å kjøpe selskapet.

Mowi har aldri sagt hvem dette er, og Rørvik-opprørerne anført av familiene Williksen, Bondø og Dolmen har heller ikke svart på om det er de som har invitert Mowi.

Største eier Helge Gåsø, som eier 37 prosent av NTS, har imidlertid avvist at han har invitert Mowi.

Mandag meldte Salmar, som eies og styres av Gustav Witzøe og familien, at det har ugjenkallelige aksepter samt såkalte støtteerklæringer fra 50,1 prosent av aksjene for sitt varslede bud. Dette inkluderer familiene tilknyttet Rørvik.

– Som vi har sagt tidligere ble vi invitert av et flertall til å fremme et bud. At vi likevel ikke fikk aksept fra et flertall, ønsker vi ikke å si noe mer om, sier Vindheim.

– Er du skuffet for at det ikke ble noe NTS-kjøp?

– Vi driver forretninger uten følelser, og forholder oss profesjonell i enhver anledning, også denne.

Onsdag morgen handles NTS-aksjen til 121,5 kroner, altså noe over Salmars varslede bud. Omsetningen er imidlertid lav.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.