Verdens største lakseselskap, Mowi, hvor den norskfødte kyprioten og mangemilliardæren John Fredriksen er største eier, vil sluke hele det Rørvik-baserte lakseselskapet NTS til en pris på 13,8 milliarder kroner.

NTS var allerede i spill der en familiegruppering med rundt halvparten av aksjene ville kjøpe ut resten av aksjonærene.

Nå er det slett ikke utenkelig at en annen laksegigant melder seg på, ifølge analytiker Christian Olsen Nordby i Kepler Cheuvreux.

Kan bli heftig budkamp

Budet fra Mowi lyder på 110 kroner per aksje. Aksjekursen fløy imidlertid langt over det mandag. Kursen endte mandag opp 10,5 prosent til 121,0 kroner.

– Det er fordi man antar at det kommer mer bud på NTS. At siste ord ikke er sagt, sier Nordby.

Han sier det har vært spekulert i om Salmar skal komme på banen, ettersom selskapet tidligere har lagt inn bud på Norway Royal Salmon (NRS), et annet lakseselskap som NTS eier 68 prosent av, og som holder til i Nord-Norge. I tillegg eier NTS enda et lakseselskap, Salmonor, som holder til i Midt-Norge.

– Ser du på Mowi, så holder de til i nord, midt og for så vidt sør. Salmar holder til i nord og i Midt-Norge. Det gjør at det er synergieffekter som kan være vesentlige. Begge selskapene kan være villig til å by. Det er en del som tyder på at markedet forventer at Salmar skal komme på banen, sier analytikeren.

– Så det ligger an til en heftig budkamp?

– Det gjør det, jo.

– Soleklart verdens største

Pareto-analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen følger både Mowi-aksjen og NTS-aksjen tett. Han tror heller ikke dette er enden på visen.

– Jeg tror det vil skje mer her. Om det kommer et nytt bud på NTS eller noen av datterselskapene vil tiden vise. Jeg tror ikke siste ord er sagt, sier han.

Om det varslede budet på 110 kroner per aksje, sier han følgende:

– Det begynner å bli en pris som er relativt høy, men jeg mener fortsatt det er mulig for de store oppdretterne å betale en høyere pris og fortsatt si at det har vært et bra kjøp. Men det er ikke så mange aktører igjen som kan betale en så høy pris, sier analytikeren.

Også han mener Salmar er den mest åpenbare kandidaten til å legge inn bud, men trekker i tillegg frem lakseselskapet Cermaq som en potensiell aktør.

– Så vet man aldri om det kan komme en helt ekstern part som har dype lommer og kanskje vil komme seg inn i oppdrett, sier Johannessen.

Med sine 460.000 tonn i årlig slaktevolum er Mowi verdens største lakseoppdretter. Ifølge Nordby i Kepler Cheuvreux sies NTS å ha et volumpotensial på 100.000 tonn. Får Mowi tilslag, vil butikken bli langt større.

– Hvis de får det, blir de soleklart verdens største. Det er et spennende «move» fra Mowi, så får vi se om de til slutt får det. Markedet forventer i hvert fall at det kommer mer, sier han.

Må bruke tid og vurdere budet

Roald Dolmen er stor aksjonær i NTS, og sitter også i styret i selskapet.

– Det varslede budet fra Mowi kom i dag tidlig. Nå må vi bruke tid til å vurdere det, sier han.

Dolmen er del av grupperingen som selv har varslet et bud på NTS, på 105 kroner aksjen.

– I meldingen om det skrev vi at vi også så på muligheter om salg. Det har vel flere merket seg.

– Kommer dere til å øke deres varslede bud?

– Som sagt er det fra Mowi noe som nettopp kom, og vi må få tid til å vurdere.

– No comments

Helge Møgster, hovedeier i Lerøy Seafood Group, har merket seg at Mowi vil fremme et bud, men vil ikke si noe om saken.

– No comments, er hans korte kommentar.

Per Even Hauge leder sjømatavdelingen i corporate finance-avdelingen i DNB Markets. Sammen med Danske Bank er de engasjert for å bistå den uavhengige delen av NTS-styret i prosessen selskapet er inne i.

– Vi jobber for å maksimere aksjonærverdiene, og har tatt kontakt med en rekke industrielle aktører. Mange er interessert i NTS, og nå kom altså Mowi på banen, sier han.

DN har så langt ikke fått tak i hverken Salmar-eier og sjef Gustav Witzøe eller Geir Molvik som er konsernsjef i Cermaq.

Cermaq er verdens nest største lakseprodusent, og er eid av japanske Mitsubishi Corp. Selskapets hovedkontor ligger i Oslo, mens produksjonen i Norge skjer i Nordland og Finnmark.

Mowi-aksjen endte dagen ned 2,6 prosent, mens Norway Royal Salmon (NRS), hvor altså NTS er hovedeier, steg 5,9 prosent til 186,0 kroner.

Børsnoterte NTS eier direkte og indirekte kontrollerende aksjeposter i tre andre børsnoterte selskaper
Børsnoterte NTS eier direkte og indirekte kontrollerende aksjeposter i tre andre børsnoterte selskaper

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.