Det enorme lakseselskapet Mowi, der milliardæren John Fredriksen er største eier, la frem sin resultatrapport for første kvartal onsdag. Hovedtallene var allerede kjent. Mowi har for vane å offentliggjøre slaktevolum og driftsresultat i forkant. Driftsresultatet endte på 207 millioner euro i kvartalet, nesten en dobling fra 109 millioner euro i samme periode året før.

Prisfest

Det er de veldig høye lakseprisene som preger kvartalet. Det legger heller ikke toppsjef Ivan Vindheim skjul på.

– Økningen i lakseprisene etter pandemien har vært imponerende. Laksen er et fantastisk produkt med unike egenskaper som også drar nytte av sterke megatrender, og jeg tror dette kommer til å styrke etterspørselen videre fremover, sier han i en melding.

I dag legger han frem operasjonelle driftsinntekter på rundt 1,1 milliarder euro, nok en rekord takket være den elleville lakseprisfesten.

Også Mowi merker økte priser på innsatsfaktorer til produksjonen, men skriver at de økte lakseprisene har mer enn gjort opp for dette.

Milliardutbytte

Som følge av de sterke resultatene har styret i Mowi bestemt seg for å drysse litt ekstra penger over aksjonærene i kvartalet. Det foreslås et ordinært utbytte på 1,44 kroner per aksje, men også et ekstraordinært utbytte på 0,51 kroner per aksje.

Det begrunnes i en sterk finansiell posisjon og gode fremtidsutsikter.

Til sammen er det kvartalsvise utbyttet på 1,95 kroner per aksje, tilsvarende en milliard kroner som deles ut til aksjonærene.

Mowi-aksjen åpner nærmest helt flatt onsdag formiddag.

Justerer litt

Mowi er notert på Oslo Børs og prises til 126 milliarder kroner. Selskapet, som er verdens største lakseoppdretter, venter fortsatt et slaktevolum på 460.000 tonn i år, slik som tidligere kommunisert. Det er imidlertid gjort noen regionale endringer der det ventes litt lavere volumer fra Skottland og litt høyere volumer fra Canada.

I andre kvartal ventes et slaktevolum på 99.000 tonn, fordelt slik:

  • Norge: 55.000 tonn.
  • Skottland: 15.000 tonn.
  • Chile: 14.000 tonn.
  • Canada: 10.000 tonn.
  • Irland: 3000 tonn.
  • Færøyene: 2000 tonn.

Toppsjef Vindheim trekker blant annet frem virksomheten i Canada som går stadig bedre. Virksomheten leverte et operasjonelt driftsresultat på 2,56 euro per kilo i kvartalet. Den bedrede inntjeningen skyldes betydelig høyere priser, ren spoteksponering og lavere kostnader, ifølge kvartalspresentasjonen.

Mowi-aksjen har steget 16,72 prosent hittil i år. De siste dagene har kursen dog fått seg en liten knekk. Siden 29. april har aksjen falt 8,66 prosent.

Nøytral analytiker

Analytiker Knut-Ivar Bakken i Sparebank 1 Markets er ute med et ferskt notat kort tid etter tallslippet. Siden hovedtallene allerede var kjent, anser han rapporten som nøytral. Han venter, alt annet like, ingen betydelige endringer i konsensusestimatene.

– Om noe, anser vi rapporten som litt på den positive siden ettersom Mowi venter at kostnadene vil falle ned igjen i Norge i andre halvår 2022, skriver han.

Meglerhuset har en holdanbefaling på aksjen og et kursmål på 270 kroner. Tirsdag sluttet aksjen til 234,60 kroner.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.