– I forkant av DNs havkonferanse figurerer du på noe som ser ut som en filmplakat med åtte damer og tre menn som skal redde havet. Hva har skjedd?

– Ja, jeg så plakaten. Det sier noe om hvor kraften i fremtiden ligger – det er i kvinner, haha. Havrommet-begrepet er flittig tatt i bruk av både Erna og Jonas. Mange snakker om havet nå. Det har kanskje sammenheng med at det fløt opp en død hval med magen full av plastposer ved Sotra. Det satte havet på agendaen som aldri før.

Aker-hovedeier og oljemilliardær Kjell Inge Røkke er mannen bak REV Ocean.
Aker-hovedeier og oljemilliardær Kjell Inge Røkke er mannen bak REV Ocean. (Foto: Ida von Hanno Bast)

– Du skal altså redde havet i samarbeid med Kjell Inge Røkke, en av dem som tjener aller mest penger på å pumpe opp olje og gass. Er ikke det et paradoks?

– Det er utvilsomt et dilemma. Det er noe jeg og Kjell Inge diskuterer hyppig. Det er noe vi vil fortsette å være uenig om. Jeg mener det er viktig at man ikke åpner opp sårbare områder, som havområdene ved Lofoten og Vesterålen, for oljeaktivitet. Men det er tross alt bedre at han velger å bruke pengene han har tjent på olje og gass på et godt formål som dette, fremfor noe annet.

– Er ikke dette hele Norges paradoks? Vi tjener fett på olje og gass, så kjøper vi oss god samvittighet ved å bruke milliarder på for eksempel karbonfangst- og lagring?

– Personlig er jeg skeptisk til karbonfangst- og lagring. Jeg mener det fungerer som en sovepute, en unnskyldning for å fortsette akkurat som før.

– Likevel har regjeringen enda et nytt karbonfangstprosjekt nå. Du skal ikke hviske noen innvendinger i øret på din søster finansminister Siv Jensen om dette, da?

– Det er ikke noe jeg trenger å hviske i hennes øre. Det er vel noen andre i regjeringen som ivrer mer for det prosjektet enn henne.

– Hva synes du da om regjeringens havstrategi, en 103 sider tykk bok lansert av tre statsråder i fjor, som omtalte alt fra mineralutvinning på havbunnen til dyrking av mikroalger?

– Jeg etterlyser alltid et høyere ambisjonsnivå. Men havstrategien er et av de bedre produktene fra regjeringen. Det som er bra med strategien, er at den setter søkelyset på marin forsøpling. Det som ikke er så bra, er at man fortsetter samme kursen innenfor petroleumssektoren som før.

– Hva skal Norge hente ut av havet i fremtiden, om ikke olje og gass?

– Vi lurer oss selv hvis vi tror vi skal komme opp med en ny næring som kan erstatte inntektene fra olje og gass.

– Regjeringen har planer om å femdoble oppdrettsvolumene innen 2050 ved å få til lakseoppdrett langt til havs. Hva synes du om det?

– Da må en løse fundamentale utfordringer knyttet til lus og rømming. Det en burde være mer opptatt av, er økt verdiskaping fra oppdrettsnæringen, ikke bare større volumer.

Slik skal Kjell Inge Røkkes nye forskningsskip «Rev» bli seende ut når det er ferdig i 2020.
Slik skal Kjell Inge Røkkes nye forskningsskip «Rev» bli seende ut når det er ferdig i 2020. (Foto: Foto: Vard Design)

– Du og Kjell Inge Røkke har planer om å bygge «World Ocean Headquarters» på Fornebu. Det må være fantastisk å ha en jobb der du kan bruke så mange penger du vil og ingen krever lønnsomhet?

– Vi har ikke en blankosjekk. Vi er kostnadsbevisste og skal drive med løsningsproduksjon. Jeg skal ikke stikke under stol at jeg er ekstremt heldig som kan jobbe et sted med så korte beslutningssprosser. Det er få ting som har overrasket meg mer positivt enn han og det å samarbeide med ham. World Ocean Headquarters har sentrale samarbeidspartnere, tomt, finansiering og arkitekttegninger klar. Det er en utrolig spennende mulighet for Norge og blir spektakulært. Det blir anslagsvis 200 meter høyt, det høyeste bygget i Norge.

– Dere er allerede i gang med å bygge det såkalte Rev-skipet. Hva skal skipet bidra med?

– Det skal legge til rette for økt kunnskapsinnhenting og omdanne kunnskapen til konkrete løsninger. Målet er å redde livet i havet. Vi vil sammen med ledende aktører og kloke hoder fra hele verden for eksempel se på hva vi kan gjøre med havforsuring og plastforsøpling.

– Skipet skal leies ut til privat bruk en tredjedel av tiden. Er du sikkert på at dette ikke egentlig blir en gigantisk luksusyacht med helikopterdekk og mye fancy utstyr?

– Ja. To tredjedeler av tiden skal det brukes til forskning og ekspedisjoner. Den siste tredjedelen, utleiedelen, har som primærformål å dekke det gigantiske underskuddet skipet kommer til å generere ellers.

– Navnet Rev høres lite maritimt ut. Er navnet en hyllest til Røkke-medarbeider Olav Revhaug, eller henspiller det på Røkkes gamle luksusyacht «Reverie»?

Der kan du se. Det er mange tolkningsmuligheter. Revival, revelation, revolution og så videre. Rev står bare for «Research Expedition Vessel». Selve skipsnavnet vil bli bestemt etter hvert. Det er bare å komme med kreative forslag.

– Hva med «Celina Bella II»?

– Haha. Det kan jeg bekrefte at det i alle fall ikke blir.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.