Lakseselskapene fortsetter laksefesten og setter stadig nye rekorder i inntekter og fortjeneste. Laksegründer Inge Bergs selskap Nordlaks i Vesterålen fikk i fjor en driftsmargin på 39 prosent. Mer enn hver tredje krone er ren fortjeneste.

– Det er virkelig artig å få gode resultater og skape slike verdier. Mange lakseselskaper leverer ekstremt gode resultater, sier konsernsjef Eirik Welde i Nordlaks.

Høye laksepriser ga Nordlaks nær tre milliarder kroner i inntekter og et resultat før skatt på 1,15 milliarder kroner i fjor.

– Det er det beste resultatet vi har hatt. Det er veldig gode tider. Vi er veldig glad for at vi leverer så gode tall. Det gir mulighet til å investere fremover, sier Welde.

Nordlaks har en driftsmargin langt over snittet på 25 prosent i bransjen. En årsak er at Nordlaks som mange andre oppdrettere i Nord-Norge er mindre rammet av lakselus enn konkurrentene sørpå. Det gir mindre dødelighet og lavere kostnader.

– På kostnader ligger vi under snittet i landet. I nord har vi bedre biologisk situasjon enn mange andre steder. Vi hadde historisk lave svinntall i 2018, sier Welde.

Bygger megafarm

Eier Inge Berg tar ikke utbytte. Hele årsresultatet på rundt en milliard kroner legges til egenkapitalen, som ved årsskiftet var oppe i 4,5 milliarder kroner.

– Det er et solid selskap. Vi reinvesterer hele overskuddet i fremtidige arbeidsplasser. Det gir oss muligheten til å skape flere arbeidsplasser og verdier i regionen, sier Welde.

Nordlaks bygger i Kina den første av to 400 meter lange havfarmer som skal plasseres i Vesterålen neste sommer. Det vil øke produksjonen og antall arbeidsplasser kraftig fra 2020.

– Vi har investert nær en milliard kroner i år, og investerer om lag en milliard kroner hvert år i perioden 2017-2021, sier Welde.

Selskapet ble kraftig rammet av dødelige alger som drepte over en million laks på et av selskapets anlegg i Sør-Troms i mai i år. Det vil påvirke resultatet både i år og neste år, ifølge Welde.

– Det er ikke særlig hyggelig. Algene vil prege resultatet. Slaktevolumet blir betydelig redusert både i 2019 og første del av 2020. Vi venter lavere omsetning på grunn av tap fra algeangrep, sier Welde. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.