Mandag morgen kom meldingen om full normalisering av forholdet mellom Norge og Kina.
– Det er ufattelig gledelig. Og veldig overraskende. Dette er tidenes julepakke til hele den norske sjømatnæringen og for laksenæringen i særdeleshet, sier Sigmund Bjørgo.
Han er fiskeriutsending i Kina for Norges Sjømatråd.
Krevende
De siste seks årene har vært svært krevende for norske produsenter og eksportører.
– Det har gått litt i bølger. Tidvis har vi øynet håp om lettelser som så plutselig har snudd til innskjerpelser. Nå vet vi foreløpig ikke i detalj hva mandagens avtale med Kina i praksis vil bety på kort sikt. Men vi regner med at markedsadgangen nå blir normalisert og at norske og kinesiske myndigheter raskt kommer sammen for å løse de utfordringene vi har hatt, sier Bjørgo.
– Hvilke utfordringer er dette?
– Den største er veterinærtestene som gjerne har betydd at fersk laks fra Norge har havnet i karantene i tre-fire uker for deretter å bli destruert. Det har også vært krevende å få tak i importlisenser. Og strenge helsesertifikater har gjort det krevende å bli godkjent som eksportør, sier han.
20-dobling?
I 2010 hadde Norge en markedsandel på 94 prosent innen fersk laks. Da var det samlede konsumet i Kina på 15-20.000 tonn. I år er konsumet på 70.000 tonn og Norges markedsandel på tre-fire prosent.
– Det betyr en eksport fra Norge på kun 2500 tonn i år. Det er helt minimalt. Særlig Chile, men også Færøyene og Skottland, har eksportert resten. Samtidig viser en rekke markedsundersøkelser at både forbrukerne og restaurantene i Kina prefererer norsk laks, sier Bjørgo.
– Med full normalisering tror jeg raskt vi kan øke eksporten til 45-50.000 tonn.
– Altså en 20-dobling?
– Ja. Vi vil nok møte tøff konkurranse fra andre land, men jeg mener Norge har en svært god mulighet til å ta to tredjedeler av markedet. Men utfordringen nå er samtidig knapphet på atlantisk laks. Det produseres vesentlig mindre enn markedene etterspør, sier han.
(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.