Norges sjømatråd reduserer opp mot 30 prosent av staben ved hovedkontoret i Tromsø for å tilpasse seg lavere budsjett neste år. Lavere inntekter og redusert markedsavgift er årsaken til kuttene. De ansatte ble orientert om nedskjæringene av ledelsen på et møte mandag ettermiddag.

– Det er litt tidlig å si hvor mange som blir berørt av nedbemanningen. Nå skal vi i prosess med de tillitsvalgte. Det foreløpige anslaget er en nedbemanning på 10–15 personer, sier administrerende direktør i Norges sjømatråd, Renate Larsen.

Det arbeider 50 personer på hovedkontoret og 26 personer på utestasjonene til Sjømatrådet. Et kutt på 15 personer på hovedkontoret kan føre til at bemanningen reduseres med 30 prosent.

– Ja, det kan bli opp mot 30 prosent nedbemanning. Vi er opptatt av å ha en god prosess med de tillitsvalgte og finne så gode løsninger som mulig for dem som blir berørt, sier Larsen, som opplyser at inntektene er redusert med en tredjedel på to år.

Kutter over 150 millioner

Sjømatrådet finansieres av en markedsavgift betalt av norske eksportører av sjømat. Regjeringen vedtok i fjor å halvere avgiften for laks og pelagisk fisk fra 0,6 til 0,3 prosent av eksportverdien.

Sjømatrådets budsjett reduseres dermed fra 555 millioner kroner i 2016 til under 400 millioner kroner i 2018, noe som fører til at rådet må redusere aktiviteten og antallet ansatte.

– Alle bransjer og selskap er i ulike faser. Sjømatbransjen og markedet er i sterk utvikling, og alle må være forberedt på endringer. Dette er den nye hverdagen. Endringer skjer raskt, og spesielt en markedsorganisasjon som Sjømatrådet må være beredt på raske endringer, sier Larsen.

Reduserer aktivitet utenlands

Sjømatrådet har fiskeriutsendinger i 12 land og må trolig redusere aktiviteten utenlands. Rådet ber nå bransjen om innspill til hvilke områder og aktivitet det bør ha ute i markedet, og hvor det kan kutte.

– Vi sender ut et innspillsnotat til bransjen for å få innspill på hvilke markeder vi skal være i, måten vi skal være til stede i markedene og hvordan vi skal være organisert, sier Larsen.

Hun mener mye av reduksjonen i inntekter kan løses ved å bruke mindre penger på kampanjer, men sier det ikke er mulig å unngå nedbemanning på hovedkontoret.

– Dette er en vanskelig, men helt nødvendig prosess. Vi har som målsetning å ha gjennomført prosessen før årsskiftet, sier Larsen, som mener at Sjømatrådet fortsatt vil være sterkt til stede etter nedskjæringene.

– Norge trenger et tydelig Sjømatråd som jobber for næringen. Det er med størst mulig omsorg for organisasjonen at vi nå gjør disse endringene, for å kunne gjøre en god jobb fremover, sier Larsen. (Vilkår)

Pen eller rar?
Lexus LC 500h er en bil det er litt vanskelig å forstå seg på. Men den er svært gjennomført.
02:26
Publisert: