2020 har vært et knallår for børsnoteringer og oktober ligger an til å skrive seg inn i historiebøkene som den mest aktive måneden noensinne. Pengene sitter tilsynelatende løst hos investorene og selskapene melder om høy interesse.

Totalt 35 selskaper har gått på børs i år. Et av de neste skulle være det Stranda-baserte sjømatkonsernet Norsk Sjømat. I ryggen hadde konsernet meglerhusene DNB Markets, Pareto Securities og ABG Sundal Collier som skulle lande investorer til en prising av selskapet på mellom 3,8 og 4,4 milliarder kroner.

Nå legges børsplanene på is. Et turbulent finansmarked og sjømatmarked får skylden.

– Prosessen er avsluttet

Selskapet skriver fredag at etterspørselen var høy, men at investorene er blitt mer forsiktige som følge av turbulens i markedene.

– Denne prosessen er avsluttet. På mandag kommer vi til å ha et eiermøte der vi må diskutere hva som blir veien fremover, sier administrerende direktør Tommy Torvanger i Norsk Sjømat

– De siste ukene har vi sett at det rett og slett er et vanskelig marked og spesielt vanskelig for sjømataksjene på børsen. Det er mange nyetableringer på børs som har gått relativt dårlig, og vi er i den posisjonen at vi ikke må gjøre dette, og i et usikkert marked som nå velger vi å avslutte prosessen for nå, sier han.

Hittil i år har fire oppdrettsselskaper gått på børs: Ice Fish Farm, Andfjord Salmon, Salmon Evolution og Norcod. I snitt har de gitt en avkastning på rundt 14 prosent siden børsnotering.

Torvanger sier de ikke er direkte sammenlignbare med de rene lakseselskapene som nylig er kommet på børs, da de er et etablert selskap som driver med fangst og foredling i tillegg til oppdrett.

For øvrig har sjømatindeksen på Oslo Børs falt rundt 19 prosent i år.

– Mange kostnader

Det var i starten av oktober at Norsk Sjømat formelt slo i bordet med sine børsplaner. Først ville lakseforedleren Norsk Sjømat fusjonere med det Tromsø-baserte trålrederiet Nergård, for så å hente 700–800 millioner kroner før en notering på Oslo Børs.

I prospektet fremgår det at utgiftene knyttet til tilrettelegging og rådgivning, dersom kursen ville havne i midten av det indikative kursmålet, ville være 20,9 millioner kroner. DNB Markets har vært hovedrådgiver i prosessen, mens Pareto og ABG har bistått med analyse og salg, såkalte «joint bookrunners». Advokatfirmaet Thommessen har vært juridisk rådgiver.

– Vi har pådratt oss mange kostnader i forbindelse med prosessen som vi må betale. Vi har ikke satt to streker under svaret ennå, svarer Torvanger på spørsmål om hvordan rådgivningskostnadene blir nå som planene legges på is.

Han sier samarbeidet med meglerhusene ikke er avsluttet. Han ønsker ikke å kommentere betalingene til noen av partene eller hvorvidt de fortsetter å betale.

Ifølge Torvanger var det tegnet ganske mye aksjer, men han ønsker ikke å kommentere boken ytterligere da den ikke var lukket.

– Fikk dere prisen dere ville?

– I og med at man aldri lukket boken vet man ikke hva den ville blitt, sier han.

– Men dere har vel fått noen indikasjoner?

– Vi hadde noen tanker om hvor det skulle gå hen, men jeg vil ikke kommentere prisen, sier Torvanger.

– Blandede følelser

I fredagens melding fremkommer det at selskapet kan gjenoppta prosessen i fremtiden.

– Det er med litt blandede følelser vi gjør dette. Vi er et solid selskap, vi tjener penger og driver godt. Når det da er så mye usikkerhet som det er nå velger vi å fortsette som før, sier Torvanger.

Han understreker at interessen har vært stor og at de har fått mange positive tilbakemeldinger.

I 2019 hadde konsernet en omsetning på i underkant av 3,8 milliarder kroner og fikk et resultat før skatt på 340 millioner kroner, sier Torvanger.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.