Lakseoppdretterne Norway Royal Salmon investerer 1,8 milliarder kroner i nye havmerder og settefiskanlegg i Nord-Norge. Selskapet er det første som bygger havmerder i Norge, og har valgt Fosen Yards til å gjøre jobben.

– Vi begynte med 25 verft, og synes det er veldig artig at Fosen Yards er konkurransedyktig. Designet er laget for å bruke robotsveising, og sammen med høy kompetanse og erfaring gjør det at Fosen kan konkurrere, sier administrerende direktør Charles Høstlund i Norway Royal Salmon (NRS).

Løse luseproblem

Mens Salmar og Nordlaks bygger sine havmerder i Kina, er NRS det første selskapet som bygger havmerden i Norge.

– Det norske verftet kjenner miljøkreftene og miljøforholdene i Nord-Norge bedre enn mange andre aktører, sier Høstlund.

Selskapet har fått åtte utviklingskonsesjoner til å utvikle en havmerd der laksen svømmer mer enn ti meter under havoverflaten. Slik håper de å unngå lakselus, som flyter lenger opp i sjøen. Lakselus koster næringen fem-seks milliarder kroner i året, og myndighetene har delt ut utviklingskonsesjoner for å skape teknologi som løser dagens miljøutfordringer.

– Vi ønsker å utvikle fremtidens havbruksnæring. Dette er selskapets største investering så langt, så for oss er dette en milepæl, sier Høstlund.

– Tar det skritt for skritt

Havmerden til NRS rommer tre ganger så mye fisk som en vanlig merd og skal tåle dobbel så stor bølgehøyde. Planen er å flytte lakseoppdrett ut av fjordene og lenger ut til havs, der utslipp kan tas av havstrømmer og ikke komme i konflikt med fiskerinæringen i fjordene.

– Vår havmerd skal tåle bølger opp til 13 meter og være det anlegget i 2020 som er mest eksponert for havet. Vi tar det skritt for skritt, og plasserer det ikke ut i åpent hav enda, sier Høstlund.

– Det er viktig med havbruk til havs å gå stegvis. Laksen skal svømme fra ti meter og nedover. Da kommer laksen under lusebeltet og de vanvittige kreftene på havoverflaten. Det er tøffest på toppen, sier Høstlund.

Selskapet har utviklet teknologien sammen med Aker Solutions, og skal plassere to havmerder på kysten av Troms i 2020. Hver havmerd vil romme 600.000 laks og blir slaktet sommeren 2021. (Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.