Laksegiganten Salmar vil fremlegge et bud på alle aksjene i Norway Royal Salmon (NRS) for 270 kroner per aksje, fremkommer det av en børsmelding fredag.

Tilbudet verdsetter oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon og selskapets utestående aksjer til 11,8 milliarder kroner.

I børsmeldingen skriver Salmar at en rekke industrielle aktiviteter i Nord-Norge, Vestfjordene på Island (gjennom deleide datterselskaper) og offshore gjør det mulig å realisere store synergier gjennom oppkjøpet.

Handelen i aksjen til Norway Royal Salmon var først pauset når Børsen åpnet fredag. Få minutter senere ble den åpnet, og kursen skjøt til himmels på nyheten. Ved 9:20-tiden er den igjen pauset, etter en oppgang på 13,58 prosent.

Nesten én time senere var handelen i aksjen fortsatt pauset. Nå er den i gang igjen og oppgangen fortsetter. Aksjen handles ved 13:30-tiden opp 14,40 prosent fra gårsdagens sluttkurs, og omsettes til nivåer over det varslede budet.

Byr 1,3 milliarder over NTS

Budet fra Salmar kommer som et rivaliserende bud mot et tidligere bud fra havbrukskonsernet NTS.

I november 2020 eide NTS rundt 16,2 prosent av aksjene i Norway Royal Salmon. Etter en aksjebytteavtale med Måsøval Eiendom, kom NTS opp i en eierandel på 30,84 prosent på NRS.

21. juni varslet NTS at det planla å selge seg ned i Norway Royal Salmon. Dette fordi det var gått over tilbudspliktgrensen på 30 prosent. Derfor ville NTS innen fristen på fire uker selge seg ned til under denne grensen.

I en uventet børsmelding senere i juli gjorde selskapet derimot en U-sving, i det NTS varslet at de ville kjøpe seg opp i NRS i stedet. Først lå budet på 209 kroner per aksje, og senere ble det økt til 240 kroner per aksje. NTS har i dag en eierandel på 36,90 prosent i Norway Royal Salmon.

Nå kommer altså også Salmar på banen, som byr 12,5 prosent mer enn det utestående budet til NTS – rundt 1,3 milliarder over det seneste budet til NTS på 10,5 milliarder kroner.

Tidligere i august sa aksjeanalytiker Lars Conrad Johnsen i Carnegie til DN at han trodde NTS kunne lykkes med budet:

– Det nye budet er på et nivå hvor det skal mye til for at det kommer noe høyere bud. Om en avviser dette budet, er det mer fordi at en på fem –ti år tror en er bedre tjent med å takke nei. Slik verden ser ut nå, ser budet ganske godt ut. Det krever at NRS og NTS leverer på ganske mye for at det skal bli et ok oppkjøp.

Analytiker: Virker fornuftig

Analytiker Knut-Ivar Bakken i Sparebank 1 Markets synes det virker fornuftig at Salmar ønsker å kjøpe NRS.

– Salmar kan betale en høyere pris enn NTS, siden Salmar og NRS ligger i samme region og kan hente ut mer synergier. I tillegg har Salmar bedre verdsettelse enn NTS, så det blir innvannende. Hvem som ender opp hvor, er vanskelig å si, sier han.

Bakken merker seg at NRS-kursen fredag handles over Salmars varslede bud. Mens budet er på 270 kroner per aksjen, står aksjekursen i 278 kroner fredag ettermiddag.

– Noen ser tydeligvis for seg at det kan komme et høyere bud.

Han er litt overrasket over budet fra Salmar.

– Det mest overraskende er kanskje at det ikke kom tidligere. Nå er det ganske lenge siden NTS fremmet sitt første bud på 240 kroner aksjen.

– Tror du NTS vil selge – det kontrollerer 37 prosent?

– Det gjenstår å se. Vi kan ikke utelukke at NTS blir sittende med negativ kontroll, og at Salmar får litt over 50 prosent.

Gåsø sitter med nøkkelen

Gustav Witzøe-kontrollerte Salmar har krav om aksept på minst 50 prosent av aksjene for at det skal kjøpt NRS-aksjer. På direkte spørsmål bekrefter finansdirektør Trine Sæther Romuld at Salmar kan komme i en situasjon hvor NTS ikke selger, men Salmar kommer over 50 prosent og blir sittende som en stor eier.

– Vi har et forbehold om minst 50 prosent oppslutning, så blir det opp til aksjonærene i NRS å vurdere budet vi fremmer, som i dag er det høyeste budet. Vi mener at Salmar og NRS hører veldig godt sammen, og at det er store synergier, sier hun.

Ifølge Romuld har det vært konstruktiv dialog med NRS og deres rådgivere i forkant av dagens bud.

– Vi har lenge fulgt med på NRS, som vi synes er et spennende selskap. Vi vil fremme dette budet fordi vi mener at vi er bra sammen med NRS. Så får hver aksjonær gjøre sin egen vurdering om de aksepterer budet eller ikke. Så lenge vi får over 50 prosent vil vi kjøpe de aksjene vi får, sier Romuld.

DN har så langt ikke lyktes i å få tak i Helge Gåsø, hovedeier i NTS.

Tilbudsperiode på fire uker

For å muliggjøre og sikre gjennomføringen av det beste budet har Salmar forespurt styret i NRS om å bruke styrefullmakten til å gjennomføre en rettet emisjon på inntil 4.357.219 nye aksjer, rettet mot tilbyderen med det beste budet.

Til finansnyhetsbyrået TDN Direkt sier Håkon Husby, IR-kontakt i Salmar, at «styret har bekreftet at de er innstilt til å bruke styrefullmakten, hvis det er nødvendig, til det beste budet».

Tilbudsperioden vil være fire uker, med mulighet for forlengelse.

Salmar oppgir å ha en rekke tilgjengelige finansieringskilder for å finansiere tilbudet uten å påvirke Salmars utbyttekapasitet og investeringer i verdikjeden.

Meglerhuset Carnegie bistår som finansiell rådgiver for Salmar i prosessen, og advokatfirmaet Thommessen bistår som juridisk rådgiver.

Islandske selskaper kan slås sammen

NRS og Salmar kontrollerer hvert sitt islandske lakseselskap, som begge er børsnotert i Oslo. Salmar skriver i meldingen at disse to kan bli slått sammen, om kjøpet av NRS lykkes.

– En potensiell sammenslåing av Icelandic Salmon (kontrollert av Salmar) og Arctic Fish (kontrollert av Norway Royal Salmon), som begge opererer i Vestfjordene på Island, vil muliggjøre realisasjon av store synergier gjennom eksempelvis effektivisert drift på sjø og optimal struktur i verdikjeden på land, inklusiv smolt, prosessering og salg, heter det.

Aksjekursene til de to islandske selskapene stiger begge med rundt fire prosent fredag formiddag. Aksjekursene til både Salmar og NTS stiger også.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.