Oppdrettsselskapet Norway Royal Salmon (NRS) planlegger å hente totalt 1,9 milliarder kroner i ny kapital, fremgår det av en melding onsdag ettermiddag. Pengene skal brukes til å finansiere oppkjøpet av lakseselskapet Salmonor.

Torsdag morgen kom bekreftelsen. Meglerhuset ABG Sundal Collier samlet investorer som står klare til å bla opp 1,9 milliarder kroner i frisk kapital – gitt at dette godkjennes på en generalforsamling torsdag 7. april.

Kursen ble satt til 202 kroner aksjen, rundt 8 prosent under sluttkurs onsdag.

– Det var en betydelig overtegning. Vi har sett omfattende interesse fra både eksisterende aksjonærer og nye høykvalitets institusjonelle investorer for å delta i den rettede emisjonen, skriver NRS-sjef Klaus Hatlebrekke i en epost.

Mor og datter

Salmonor er i dag eid 100 prosent av NTS. Selskapet ble avtalt solgt og fusjonert med NRS, som NTS eier 68 prosent av, i januar i år. Oppkjøpet har spilt en rolle i den pågående striden om lakseselskapet NTS.

En betingelse i Gustav Witzøes Salmars bud på NTS er at salget av Salmonor ikke gjennomføres. Denne betingelsen kan imidlertid Salmar velge å løfte.

NTS har forsøkt å stoppe salget, og sendte tidligere denne uken ut en skarp børsmelding hvor det ba om at Salmonor-transaksjonen stanses, og innkalte til nok en ekstraordinær generalforsamling i Norway Royal Salmon for å velge nytt styre.

Salmonor er avtalt solgt for om lag 8,3 milliarder kroner, hvorav egenkapitalen prises til rundt 6,3 milliarder kroner. Det meste av dette skal betales med Norway Royal Salmon-aksjer, men rundt to milliarder kroner skal betales med kontanter.

«Ikke annet alternativ»

Konsernsjef Klaus Hatlebrekke i NRS sa tidligere denne uken at det var stor interesse for kapitalinnhentingen. Dette skriver også selskapet i meldingen sendt ut onsdag ettermiddag.

Videre mente han at det var i NRS' interesse å gjennomføre kjøpet av Salmonor.

– Dette var vurderingen da avtalen først ble inngått i januar, og den etterfølgende utviklingen i laksemarkedet har gjort avtalen enda mer attraktiv for NRS, skrev han i en epost.

– Hvorfor jobber ledelsen og styret i NRS med en emisjon som hovedeier NTS åpenbart er imot?

– NRS sitt styre har et ansvar for, til enhver tid, å gjøre det som er best mulig for aksjonærverdiene i NRS. Styret har vurdert at det ikke har vært noe annet alternativ på bordet som har vært like attraktivt for aksjonærverdiene i NRS som en gjennomføring av oppkjøpet. Slik sett har denne finansieringsprosessen ikke noe å gjøre med Salmar eller annet som skjer i NTS, da dette ikke er noe som NRS sitt styre kan ta hensyn til – styret må tenke på aksjonærverdiene i NRS, skrev Hatlebrekke.

NTS-styreleder Nils Martin Williksen var på sin side tydelig på at NTS gjør det som kan gjøres for å utsette transaksjonen. Han tror ikke at prosessen med å selge NTS til Salmar for 15 milliarder kroner stanses av uroen rundt Salmonor.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.