Siste kapittel er på ingen måte skrevet i sagaen om lakseselskapet NTS. Etter at Salmar sikret seg over halvparten av aksjene og nytt styre var på plass virket mye avgjort. Men det var før nylig avgått styreleder, Odd Reidar Øie, krevde ny generalforsamling, full økonomisk gjennomgåelse og nytt styre. Dato for generalforsamlingen er ennå ikke satt.

Mens de pengesterke eierne krangler videre, står konsernets nylig konstituerte konsernsjef Roar Myhre foran et beskjedent publikum på et kontor på Aker Brygge i Oslo.

Sammen med kollega og viseadministrerende direktør Dagfinn Eliassen presenterer han resultatene for fjorårets siste tre måneder.

– På oppdrett midt har vi levert bra. Vi har kunnet tenkt oss enda bedre tall. Det har vært noen hendelser i oppdrett midt, nord og på Island som gjør at det vil trekke litt ned. Alt i alt er vi fornøyd, sier han i gjennomgangen av de ulike forretningsområdene.

Skyhøye priser, men …

På den rene driften, før selskapet har justert for verdiendringen på all laksen i merdene, tjente NTS rundt 300 millioner kroner i fjerde kvartal. Det er en vesentlig forbedring fra samme periode året før da konsernet tjente litt over 80 millioner kroner på driften. Det skyldes imidlertid at konsernet siden den gang har tatt en bit av børsnoterte Norway Royal Salmon, samt oppdrettsselskapet Salmonor.

Nå får selskapet heftig drahjelp av rekordhøye laksepriser. Dessverre for NTS slakter de færre fisk nå enn selskapet i utgangspunktet hadde tenkt.

– Det er gode priser på den fisken som slaktes, men det er et kvartal der vi i utgangspunktet har slaktet mindre fisk på grunn av vekst og situasjonen i løpet av høsten, med ILA, som gjorde at vi måtte ta ut fisk som vi gjerne skulle hatt med oss i 2022, når prisene er som de er, sier Myhre.

ILA er en forkortelse for infeksiøs lakseanemi og er en uhyggelig og svært smittsom laksesykdom. Løsningen blir nødslakting for å hindre spredning. Sykdomsutfordringene hadde en negativ effekt på resultatet i fjerde kvartal og vil også ha en effekt på resultatet i første kvartal.

Myhre tror dessuten ikke de høye lakseprisene vil vare for evig.

– Jeg tror ikke det vil være sånn i fremtiden at du nærmer deg 100 kroner i salgspris. Det svinger i løpet av året hva tilbudet på fisk er.

Lunken til første kvartal

Analytiker Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities mener NTS sine marginer i Midt-Norge er blant de bedre av alle som har rapportert, men poengterer at prisoppnåelsen i nord var dårlig. Til tross for dagens rekordhøye laksepriser, tror han ikke første kvartal blir superbra.

Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities.
Carl-Emil Kjølås Johannessen i Pareto Securities. (Foto: Pareto Securities)

– Lakseprisen er åpenbart fantastisk og hjelper i første kvartal for alle. For NTS vil marginen i Nord-Norge bli påvirket i første kvartal som følge av vintersårene. På Island blir det veldig svakt på grunn av dødelighet. Totalt får NTS et litt svakt kvartal sammenlignet med det man i utgangspunktet hadde ventet, sier han.

I år venter NRS å slakte 81.250 tonn laks. For neste år ventes det et slaktevolum på 102.000 tonn.

Diskuterer med bankene

Men enorm vekst de siste årene har både egenkapitalen og gjelden i NTS est ut. Myhre påpekte for de fremmøtte at summen av gjeld og egenkapital hadde økt med 20 milliarder kroner på ett år. Den rentebærende gjelden er på totalt 13,4 milliarder kroner.

– Det er en situasjon vi i utgangspunktet har jobbet med og har planer for, så må vi avvente situasjonen som har oppstått på aksjonærside. Vi har en del kortsiktig gjeld som vi har diskusjoner med bankene på. Vi må enten løse det ved å få tilført kapital på noe vis, og gjerne i kombinasjon med å få omgjort til lenger lån, sier Myhre.

Ifølge Johannessen i Pareto fikk den kortsiktige gjelden tidligere stor oppmerksomhet.

– Når Salmar kommer inn som hovedeier med sterk balanse er man mindre bekymret, sier han.

Selv om de konsentrerer seg om å produsere mest og best mulig fisk, erkjenner Myhre i NTS at uroen blant eierne er litt forstyrrende.

– En del av jobben blir å gi den informasjonen man kan til de ansatte. Det er noe usikkerhet som preger organisasjonen, sier han.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.