En allé av palmer omkranser Old Dixie Highway, som går sørover mot sørspissen av Florida. Midt mellom kokospalme-plantasjer og alligatorene i sumpen Everglades bygger laksegründer Johan Andreassen en av de største bygningene som noensinne er bygget i delstaten Florida.
– Laksefarmen? Den har jeg aldri hørt om, sier en lokal bonde på en traktor som har sett sine beste dager.
Det er 30 grader, fuktig og flatt som en amerikansk pannekake. De smale rette veiene møtes i 90-graders firkantkryss med røde stoppskilt der store amerikanske lastebiler frakter tomater og papaya fra gårdene. Snart skal kjøletrailere kjøre «norsk» laks produsert i Florida opp til Miami, New York og San Francisco. Andreassen håper han kan produsere langt billigere og mer miljøvennlig enn flyfraktet laks fra Norge.
Det var i 2010 Johan Andreassen dro i gang Atlantic Sapphire sammen med tremenningen Bjørn-Vegard Løvik og danske Thue Holm. Over 1,2 milliarder kroner er skutt inn i selskapet som nå prises til rundt 3,3 milliarder kroner på Oslo Børs' markedsplass Merkur Market.
Gudfaren for grunnvann
– Hvorfor Florida? Det er de helt spesielle vannforholdene i Florida som gjør at vi kan bygge verdens største laksefarm på land nettopp her. Og ikke noe annet sted enn her. Men det er best jeg får vanngeologen vår Eric Meyer til å forklare deg det. Eric! roper laksegründer Johan Andreassen fra anleggsbrakken han sitter i.
En nybygget vei med fersk svart asfalt fører inn til den tidligere tomatfarmen der Andreassen bygger opp lakseanlegget. Mellom farmene er det gravet opp kanaler som har drenert den gamle sumpen Florida til jordbruksland. Ferskvannet ligger rett under jordskorpen og skal pumpes opp i kar for å gi liv til lakseegg og små lakseyngel – smolt – som trenger ferskvann.
– Eric er Gudfaren av grunnvann. Hjernen. Vår første ansatte. Uten ham hadde vi ikke klart det, sier Andreassen.
– Ja, tenk at jeg skal jobbe med laks i Florida. Det er utrolig. Men å dyrke fisk er jo kjempebra, sier Eric og ser ut av brakken for å se om høljregnet og tordenværet har gitt seg.
Da Johan Andreassen for tre år siden for første gang traff Eric Meyer på kaffebaren Starbucks i sentrum av Miami, var det slutten på en årelang leting etter det rette stedet for å bygge verdens største lakseoppdrettsanlegg på land.
Fant svaret på Youtube
– Jeg reiste rundt i 12 delstater i tre år og lette, men det var alltid noe av det vi trengte som manglet. Jeg holdt på å gi opp, men så googlet jeg en Youtube-video som viste at Florida hadde både ferskvann og saltvann lett tilgjengelig. Så ringte jeg vannmyndighetene i Florida, som satte meg over til Eric, sier Andreassen.
Bakken er sølete av regnvåt leire, så de to tar en svart åpen firehjuling for å vise DN byggeplassen. Det blir altfor langt å gå. Sjåfør Meyer snirkler seg forbi noen store lastebiler som kommer kjørende inn på området med digre svarte plastrør som snart skal gi vann til laksen.
Fremme ved en pumpe hopper Eric ut, åpner kranen og en geysir av saltvann spruter høyt opp mot himmelen. Eric smaker på vannet.
– Kjenn, det er salt, like salt som vanlig saltvann. Her kommer det 60 kubikkmeter vann i minuttet, det er en liten elv, sier han.
Vann, vann og vann
600 meter ned under grunnen ligger et stort basseng med salt grunnvann, skilt fra ferskvannet lenger opp med lag på lag med leire. Saltvannet pumper de opp i store kar for å produsere laks, som trenger saltvann etter at den har vokst fra å være smolt til laks.
– Vi har boret dag og natt i halvannet år. «Twentyfourseven». Det er så stort trykk at det ikke koster så mye å få opp vannet, sier Meyer.
1000 meter under bakken ligger et tredje vannlag adskilt av leire. Dit skal bedriften pumpe avfallsvannet fra laksetankene, slik at de ikke forurenser omgivelsene.
– Det er ingen annen plass enn her i Sør-Florida du har alle disse tre tingene på ett sted, ferskvann, saltvann og et område for å kvitte deg med avfallsvann fra produksjonen, sier Meyer.
Kjøpte nedlagt tomatfarm
For tre år siden kjørte Meyer og Andreassen ut til området. Ikke lenge etter kjøpte Andreassens selskap Atlantic Sapphire den nedlagte tomatfarm på 340 mål for fire millioner dollar.
– I Florida ligger akvakultur under landbruksdepartementet. De ser på oss som bønder. Vi kan kjøpe vanlig landbruksjord til oppdrett. Det er det billigste du kan kjøpe.
Nå bygger selskapet opp et lakseanlegg på 35.000 kvadratmeter som i første omgang skal produsere 10.000 tonn sløyd laks, verd over en halv milliard kroner med dagens markedspris.
– Det blir et enormt anlegg, et av de største i hele Florida. Vi investerer en milliard kroner i første fase, sier Andreassen og går mellom karene i det halvferdige bygget.
Utkonkurrerer norske oppdrettere
Produksjonen fra Andreassens anlegg kan bli like stor som hele den norske lakseeksporten til USA. Byggekostnadene på land gjør at Atlantic Sapphire i første omgang får høyere produksjonskostnader enn sine norske konkurrenter, som produserer laksen i billige havmerder.
Forretningsideen er å spare så mye på fraktkostnader at Andreassen kan selge til lavere pris i USA enn hans norske konkurrenter. Norske oppdrettere har en produksjonskostnad på 35 kroner per kilo laks. I tillegg kommer flyfrakt til USA på 15 kroner. Det gir en kilopris på 50 kroner levert i USA. Andreassens mål er å produsere laks på land for 42 kroner kiloet, åtte kroner mindre enn sine norske konkurrenter.
– Hittil har man trengt fjorder med kaldt vann under 20 grader for å produsere laks. Det er bare Norge, Chile, Skottland og Canada som har det. Derfor flyr man laks over enorme avstander. Ved å produsere på land nært markedene, kan vi konkurrere på pris, sier Andreassen, som aldri ville produsert laks på land i Norge.
Norske opprettere bygger i økende grad landanlegg for å produsere laks på opptil et kilo før de setter den ut i havet. Når laksen er så stor og lever kortere tid i havet, er den mindre utsatt for lakselus og andre sykdommer. Hittil har ingen lakseoppdrettere produsert fire kilos slakteklar laks i så stort omfang som Andreassen planlegger i Florida.
– USA er verdens største laksemarked. Det gir oss enorme muligheter. Markedet vokser med nær ti prosent hvert år og kan bli doblet fra 500.000 tonn i dag til én million tonn om ti år. Vi ønsker å ta en tiendedel av det markedet, så jeg tror ikke vi vil utkonkurrere norske oppdrettere, sier Andreassen.
Bygger laksefabrikk
Norske oppdrettere frakter smålaks fra landanlegg med brønnbåt til havmerdene, lar den vokse seg stor der, før den fraktes tilbake med brønnbåt til slakteriet der den fileteres og kjøres ut med lastebil til flyplassene og flys til omlastingsterminaler der lastebiler henter fisken.
På laksefarmen i Florida skal alt skje samme i samme bygg.
– Vi bruker dagens teknologi, bare i større omfang enn før. Vi lager et anlegg der hele verdiskapingen skjer under ett tak, sier Andreassen.
I Norge er det økende kritikk mot laksenæringens utslipp av lakseskitt, fôr og avlusningsmidler som kan skade reker, fisk og kystfiskernes inntekter. Strengere miljøregler har ført til at næringen ikke har økt produksjonen av laks de siste seks årene. Andreassen mener landanlegg løser næringens miljøutfordringer.
– Vi unngår de miljøproblemene norske oppdrettere blir kritisert for. I vårt anlegg vil det ikke eksistere lakselus eller parasitter. Laksedritten fra anlegget går ikke ut i fjorden. Alt vårt avløpsvann blir filtrert før det kjøres ned i bakken én kilometer under oss, sier Andreassen.
Slakteverdi på fem milliarder
Han planlegger i fase to og tre å investere flere milliarder kroner for å øke produksjonen til 90.000 tonn, med en slakteverdi på om lag fem milliarder kroner. Med så stor produksjon vil han ha samme produksjonskostnad som norske oppdrettere har i sjøen i dag.
– Du reduserer risiko med flere anlegg, sier Andreassen, som for noen år siden fikk sykdom og mistet all fisk i sitt lille landanlegg i Danmark.
I 25 år har Andreassen drevet med oppdrett. 15 år gammel fisket han hjemme i fjorden i Romsdal og leverte leppefisk oppdretterne bruker til å fjerne lakselus. 20 år gammel hadde han kunder fra Alta til Hordaland. Da et lakseselskap i Finnmark gikk konkurs, kjøpte Andreassen konkursboet og produserte laks uten bruk av medikamenter. Det ga firmaet kontrakt med Wholefoods, verdens største miljøfokuserte matvarekjede.
– Vi oppdaget at det er komplisert å selge laks til 50 delstater i USA, sier Andreassen, som solgte seg ut av sitt eget lakseselskap for å satse på landbasert produksjon i USA.
Slanger og babyalligatorer
På byggeplassen stikker svære svarte plastrør på over en diameters tykkelse opp av jordskorpen. Halvparten av bygget er ferdig.
En av anleggslederne kommer bort og forteller at de jobber for å ta inn noen forsinkelser. Andreassen sier at nå teller hver dag. Planen er å starte produksjonen i november. Bak ham på andre siden av gjerdet kjører en traktor inn på papaya-åkeren.
– Vi har hatt slanger og små alligatorer-babyer inne på tomten vår. Det er jo deres naturlige område. Eric, hva er det slangene her heter?
– Vi har klapperslanger og bomullsmunn. De er skikkelig aggressive og giftige, sier Eric og ser utover området.
– Hvem skulle tro at jeg skulle dyrke laks i Florida? Det er helt utrolig, sier Eric.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.