– Ja, det er ikke til å legge skjul på at det ble et meget godt år, sier daglig leder Karl Tron Skarpenes (54) i Norsk Oppdrettsservice etter å ha presentert en omsetning som steg med 70 prosent og et resultat før skatt som spratt opp fra 8,4 til 26,3 millioner kroner.

– Vi var veldig heldige med produksjonen, særlig i siste halvår der vi fikk produsert ferdig en del fisk som egentlig var planlagt levert i år. Vi hadde dessuten mye fisk ved inngangen til 2017 og dro dermed med oss en god produksjon helt fra starten av året, sier han.

Selskapet solgte 3,9 millioner rognkjeks i fjor.

I 2016 vant Norsk Oppdrettsservice den nasjonale kåringen av årets gaselle basert på regnskapet for 2015. Siden er omsetningen nær tredoblet.

Tredoblet utbytte

Rognkjeksen selskapet produserer leveres til oppdrettskonsernet Lerøy Seafood Group som også eier 51 prosent av Norsk Oppdrettsservice.

I Flekkefjord produserer selskapet rognkjeks som skal spise lakselus.
I Flekkefjord produserer selskapet rognkjeks som skal spise lakselus. (Foto: Tomm W. Christiansen)

– Ja, vi leverer kun til Lerøy, og vi regner nok ikke med noen stor økning i produksjonen i år, sier Skarpenes.

– Men behovet for slike rensefisk som kan spise lakselus er fortsatt økende?

– Ja, og det er stadig nye aktører som starter oppdrett. Men prisene ligger ganske stabilt, sier han.

Etter fjoråret kunne aksjonærene dele 10,2 millioner kroner i utbytte, en økning fra 3,2 millioner kroner i fjor.

Rognkjeksen som spiser lakselus er en skånsom måte å holde lusemengdene i sjakk i oppdrettsanleggene.
Rognkjeksen som spiser lakselus er en skånsom måte å holde lusemengdene i sjakk i oppdrettsanleggene. (Foto: Aleksander Nordahl)

Trenger stadig mer

Oppdretternes utfordringer med lakselus som er blitt resistente mot kjemikalier, har ført til utvikling av helt ny teknologi for å fjerne lusene - som luseskjørt, spyling, bruk av varmtvann og laser som skyter og dreper lusene. Men ettersom rensefisk, som rognkjeks og berggylte, er en skånsom måte å holde lusemengdene i sjakk på, er etterspørselen stadig økende.

I 2014 ble det produsert rundt 13 millioner rognkjeks økende til 17,5 millioner i 2016 før et hopp til 32 millioner i fjor. I år vil det trolig bli produsert rundt 40 millioner.

I tillegg kommer villfanget fisk. For 2018 har Nærings- og fiskeridepartementet strammet inn reglene for dette fisket etter vill rensefisk og satt en totalkvote på 18 millioner fisk. I tillegg importeres det betydelige mengder rensefisk fra Sverige. (Vilkår)

I 30 år har Arne Aasan (81) målt nedbør
Dag ut og dag inn har Arne Aasan i Mosvik i Trøndelag hentet nedbørsbeholderen i hagen og meldt inn målingene til Meteorologisk institutt.
01:40
Publisert: