Regjeringens foreslåtte grunnrenteskatt på havbruk, ofte omtalt som lakseskatten, har møtt enorm motbør fra bransjen og interesseorganisasjonene. Torsdag kveld gjør Salmar-gründer og styreleder Gustav Witzøe en sjelden opptreden i mediene når han gjester NRKs Debatten.

– Jeg ønsker ikke å bli en laksemilliardærer som stå og klager over ulike ting, men det er så viktig for utviklingen av kysten. Det er fremtiden vår, det handler om ungene våre, og det handler om å videreutvikle en oppdrettsnæring som skal gjøres enda mer bærekraftig, sier Witzøe om hvorfor han har stilt opp – selv om han angret på at han sa ja helt til det siste.

Professor ved Økonomisk institutt på UiO, Karen Helene Ulltveit-Moe og Salmar-gründer og styreleder Gustav Witzøe tok følge ut fra studio på Marienlyst torsdag kveld.
Professor ved Økonomisk institutt på UiO, Karen Helene Ulltveit-Moe og Salmar-gründer og styreleder Gustav Witzøe tok følge ut fra studio på Marienlyst torsdag kveld. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)

Witzøe insisterer på at motstanden ikke handler om motvilje mot å betale mer skatt. Problemet er at grunnrenteskatten skaper usikkerhet rundt hvordan laksen prises.

– Det er ingen som vil kjøpe noe de ikke vet prisen på, fortsetter han.

Børskrakk og investeringsstopp

Aksjene til de største sjømatselskapene krakket på Oslo Børs samme dag som forslaget om grunnrenteskatt ble kjent, og siden har flere av selskapene meldt at investeringsplaner er blitt lagt på is. De siste to ukene har også selskapene Lerøy Seafood Group og Salmar sendt ut permitteringsvarsler, med grunnrenteskatteforslaget som forklaring.

De siste ukene har samtidig de samme selskapene levert rapporter for årets tredje kvartal – som stort sett har vist svært god inntjening. Senest tirsdag morgen kom Lerøy Seafood Group med tall som viste at årets tredje kvartal var selskapets sterkeste noensinne.

Det har vært steile fronter i diskusjonen om den nye skatten, og om laksemilliardærene som har slått seg opp de siste tiårene. Med store inntekter og lite eller ingen betaling for bruk av norske fjorder, har blant annet et regjeringsoppnevnt utvalg konkludert med at næringen bør gi mer tilbake til fellesskapet.

Witzøe avviser at Salmar ikke har gitt nok tilbake, og viser til store investeringer i nærmiljøet, før han anklager finansminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) for å ha lurt næringen under et besøk til Frøya sommeren i fjor.

Ifølge Witzøe sa Vedum at grunnrenteskatten var lagt bort. Laksemilliardæren forteller at de satte i gang investeringer to milliarder på Senja og i Tjuin i Steinkjer kommune.

– Det er investeringer vi ikke ville gjort hvis Vedum hadde vært ærlig den gangen på Frøya.

– Hva kaller du det, spør programleder Fredrik Solvang.

– I hvert fall et svik. Ikke nødvendigvis bare mot undertegnede, men mot en hel næring. Det er det som er problemet.

Formue: 50 milliarder

Det er formidabel profitt i næringen, slår Solvang fast. Omsetningen til Salmar har gått fra null til 20 milliarder, og formuen til laksegründeren skal være på 50 milliarder kroner, påpeker programlederen og konkluderer:

– Alt tyder på at her er det rom for en skatt.

Dette avviser Witzøe: Det dreier seg ikke om likvide midler. På spørsmål fra Solvang svarer han også at han er villig til å betale mer skatt.

– Et normalt selskap betaler 22 prosent selskapsskatt. Vi betaler ikke 30 prosent, ikke 40 prosent, ikke 50 eller 60. Vi betaler 85 prosent skatt. Som norsk statsborger, sier Witzøe.

Solvang reagerer på regnestykket: Det dreier seg ikke om selskapet, men milliardæren Witzøe personlig.

– Det er ikke slik at når vi tar ut et utbytte, så har vi de pengene i madrassen. De pengene må vi ta ut av selskapet. Det øyeblikket staten vil ha enda mer formuesskatt, så svekker det egenkapitalen til selskapet. Når man i tillegg skal ha grunnrentebeskatning på over 40 prosent. Da blir det 85 prosent beskatning. Beklager, men sånn er det, sier milliardæren.

Forlot studio før diskusjon

Witzøe ville ikke være med i en diskusjon, og skulle forlate studio før debatten begynte. Han fikk imidlertid tilbud om å si noe til Vedum før han gikk. Da ba han om mer tid til å finne en annen innretning på skatten.

Gustav Witzøe (til venstre) og Helge Singelstad i Austevoll Seafood utenfor Marienlyst etter NRK-programmet Debatten torsdag kveld.
Gustav Witzøe (til venstre) og Helge Singelstad i Austevoll Seafood utenfor Marienlyst etter NRK-programmet Debatten torsdag kveld. (Foto: Stian Lysberg Solum/NTB)

Finansministeren kommenterer ikke det angivelige sviket på Frøya i fjor når han får ordet. Han viser til besøket og kaller Salmar en imponerende bedrift. Men:

– Hele tankegangen med grunnrente er at med den enorme verdiskapingen, som blant annet Gustav Witzøe har klart å få til, så er det riktig å dele mer tilbake til fellesskapet, sier Vedum, før han blir avbrutt av Solvang som spør:

– Får de mer tid?

– Det er ikke aktuelt. Det blir grunnrenter fra 1. januar. Det er viktig og riktig. For Norge er et spleiselag. Gustav Witzøe har vært kjempedyktig og skapt milliardinntekter – jeg så hans sønn som også er flink, hadde over én milliard i inntekt i fjor – altså det skapes store verdier, og vi mener det er riktig at man deler av de verdiene. For det er den norske modellen. Du skal kunne bli rik, men skaper du store verdier må du være med å spleise, svarer Vedum før Fredrik Solvang avbryter ham.

– Han ber om mer tid, sier programlederen.

– Det skjønner jeg at de som ikke ønsker skatten vil ha. Da kan man finne nye argumenter, nye debatter. Det her har vært en diskusjon over lang tid, nå blir det en grunnrenteskatt, sier finansministeren, før Witzøe forlater studio og de øvrige deltagerne inviteres inn.

DN har torsdag kveld vært i kontakt med Finansdepartementet angående Witzøes påstand om svik fra Vedum i fjor sommer, og oppdaterer saken dersom det kommer svar.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Røkke: – Jeg er jo litt mer flamboyant enn ham, da
2021: Torsdag morgen ble det kjent at to av landets rikeste menn, laksemilliardæren Gustav Witzøe og fisker, industrieier og oljemilliardær Kjell Inge Røkke, går sammen om å drive oppdrett til havs.
02:18
Publisert: