I en børsmelding skriver Lerøy Seafood at de sammen med fem andre produsenter eller selgere av norsk oppdrettslaks var saksøkt i et massesøksmål i USA med påstander om konkurransebegrensende adferd.

Selv om alle selskapene avviser at det er grunnlag for påstandene, har samtlige av de saksøkte inngått forlik etter en obligatorisk meglingsprosess.

Forliket som innebærer at de saksøkte må betale 85 millioner dollar, er betinget av godkjennelse fra domstolen i Southern District of Florida.

– Ingen kommentar

«Alle de Saksøkte avviser bestemt beskyldningene om konkurransebegrensende adferd og er av den klare oppfatning at påstandene er grunnløse. Sett hen til at kostnadene knyttet til rettstvister i USA er vesentlige, kombinert med tidslinjen for en slik rettstvist og behovet for å involvere omfattende interne ressurser, har Lerøy Seafood AS, Lerøy Seafood USA Inc. likevel godtatt et forlik av rent kommersielle grunner. Forliket representerer ingen innrømmelse av ansvar eller skyld», skriver Lerøy Seafood i børsmeldingen.

– Vi har ingen kommentarer ut over børsmeldingen, skriver samfunnskontakt Krister Hoaas i Lerøy Seafood i en sms til DN.

De øvrige selskapene sendte likelydende børsmeldinger onsdag ettermiddag.

Versert siden 2019

Massesøksmålet mot de norske lakseoppdrattselskapene ble kjent i april 2019. Dette ble innlevert av den amerikanske distributøren Euclid Fish Company i Miami.

Det var i slutten av 2019 at justisdepartementet i USA satte i gang etterforskning av selskapene for kartellvirksomhet. Selskapene selv har nektet for at det var grunnlag for søksmål eller etterforskning.

DN har tidligere skrevet at selskapene kunne ende med milliardbøter om de ble funnet skyldige. Det var da snakk om bøter både fra Europakommisjonen og USA. Dagens forlik har kun betydning for det private massesøksmålet og påvirker ikke den strafferettslige etterforskningen mot selskapene. Det bekrefter Grieg Seafood finansdirektør Atle Harald Sandtorv til DN onsdag kveld.(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.