For å hindre at fiskesykdommen PD sprer seg nordover, skal all laks som blir smittet nord for fylkesgrensen mellom trøndelagsfylkene enten slaktes ut eller flyttes sør for denne grensen.

Nå har Mattilsynet påvist sykdommen i et oppdrettsanlegg tilhørende Emilsen Fisk i Nærøy kommune i Nord-Trøndelag og har mistanke om at samme selskap også har PD i et annet anlegg. Til sammen står det 1,35 millioner laks på 2,5 til 3,5 kilo i de to anleggene.

– Strategien ligger fast. Emilsen Fisk vil få pålegg om utslakting, sier regiondirektør Bjørn Røthe Knudtsen i Mattilsynet.

Feil strategi?

Emilsen Fisk er sammen med oppdrettskonsernet Sinkaberg Hansen blant dem som mener det blir helt feil å kreve utslakting fordi kostnaden er helt i utakt med nytten. I et leserinnlegg på nettstedet ilaks.no skriver de at dagens forvaltning av PD i Nord-Trøndelag er «begynnelsen på slutten for næringen i fylket. Strategien er feil og ødeleggende. Den rammer selskap, ansatte og lokalsamfunn urimelig.»

Det er regiondirektør Røthe Knudtsen dypt uenig i.

– Rask utslakting har gjort at vi har klart å holde smittegrensen i fire år nå. Synspunkter fra et fåtall aktører må ikke bli drivende for å endre en strategi som både ut fra et samfunnsøkonomisk og fiskehelsemessig bilde er fornuftig å videreføre, sier han til DN.

Går i strupen på kolleger

Snorre Jonassen i oppdrettskonsernet Cermaq er livredd for at PD skal spre seg nordover til konsernets anlegg som alle ligger nord for Polarsirkelen. Han støtter Mattilsynet og mener det er påkrevet at fisk med PD slaktes ut, det som i bransjen kalles «stamping out», raskest mulig. – Dessverre er enkelte oppdrettere mer opptatte av kortsiktig profitt enn av langsiktig inntjening, skriver han i en pressemelding tidligere denne uken. 

–Vi forstår selvsagt at det er ugreit på alle måter for oppdrettere i Nord-Trøndelag å måtte slakte fisk fordi den er syk. Imidlertid er «stamping out» eneste effektive måte å hindre spredning av smitte, skriver han, og legger til at slik dette fungerer i dag har «enkeltaktører mye å vinne på å trenere systemet. 

Imens risikerer næringen at det etableres sykdommer i stadig større områder». Også oppdrettsgiganten Marine Harvest advarer sterkt mot å myke opp regelverket eller flytte grensen som er satt for PD ved fylkesgrensen mellom trøndelagsfylkene. «Marine Harvest mener dette er en meget farlig strategi, som vil føre til større smittepress og flere påvisninger av PD i Trøndelag og Nord-Norge», skriver selskapet i et leserinnlegg på nettstedet ilaks.no.

(Vilkår)Copyright Dagens Næringsliv AS og/eller våre leverandører. Vi vil gjerne at du deler våre saker ved bruk av lenke, som leder direkte til våre sider. Kopiering eller annen form for bruk av hele eller deler av innholdet, kan kun skje etter skriftlig tillatelse eller som tillatt ved lov. For ytterligere vilkår se her.

Kamp om dyre dråper på under årets burgundslipp
Vinelskere stormet inn på vinmonopolet på Aker Brygge torsdag morgen. Mange er villige til å betale store summer for de 26 800 flaskene som legges ut for salg i polets spesialbutikker under vinslippet.
01:18
Publisert: